Upratovanie domácnosti. Ako na to rýchlo a jednoducho?

 

Aj v prípade, ak si udržiavate doma poriadok, minimálne raz ročne si domácnosť vypýta generálne upratovanie. Jar je ideálnym ročným obdobím, ako sa postaviť špine, prachu a neporiadku čelom a definitívne ich poraziť. Veď na vašom území nemajú čo hľadať.

 

Deň alebo aj dva

Koľko času vám upratovanie domácnosti zaberie záleží od toho, či upratujete rodinný dom, alebo dvojizbový byt. V každom prípade to však nebude záležitosť na jedno poobedie. V prípade menšej domácnosti je vhodné vyčleniť si na upratovanie celý deň, ak je vaša domácnosť viacizbová, tak ideálnym časovým horizontom bude celý víkend.

 

Šup do vyhadzovania

Nielen prach a nečistota sú veci, ktorých je nutné sa v rámci upratovania zbaviť. Je čas, aby ste vyhodili zo šatníka veci, ktoré viete, že už neoblečiete. Aj veci, ktoré ste odkladali na neskôr, s pocitom, že sa vám zídu, ale počas roka ste si na ne ani nespomenuli. Zbavte sa ich. Nefunkčné veci vyhoďte, také, ktoré môžu poslúžiť niekomu inému, pošlite ďalej.

 

Toto upratovanie má niekoľko pozitívnych vplyvov. Pretriedite svoje veci, pochopíte, že nabudúce budete kupovať rozvážnejšie a ak veci podarujete, tak ešte spravíte radosť aj niekomu inému.

 

Neupratujte po izbách, ale po segmentoch

Dôležité pri upratovaní domácnosti je upratovať po častiach. To znamená, že neupratujete jednu izbu do dokonalosti a až následne sa presuniete do druhej. Upratujte v každej izbe, ale rovnaké veci. Napríklad pretriedite šatník, umyjete okná, povysávate koberce a podobne. Takéto upratovanie zabezpečí, že si nerozhádžete už aj upratané miestnosti upratovaním iných a zároveň využijete aj čistiace prostriedky naplno.

 

Upratujte vždy odhora

Platí to nielen čo sa týka podlaží v rodinnom dome, ale aj podlaží v jednej miestnosti. Začnite od podkrovia, postupujte do nižších miestností, ale aj prach utierajte od najvyšších priečok. Prach z nich bude padať dole a aj prípadné malé nehody kvetináčov, alebo rozsypanej hliny, tak nedopadnú na upratané časti. Záverečným luxovaním podlahy už len spravíte bodku za vašim upratovaním.

 

Začínajte upratovať od dverí

Tu robí mnoho ľudí chybu. Pred dôkladným vyčistením podlahy je dobré začať vysávaním a zametaním. Tu je základom začať od dverí, nie z rohu miestnosti smerovať ku dverám. Pri dverách je totiž najviac nečistôt a ak sa ich zbavíte, neroznášate ich už následne po miestnosti.

 

Umývanie podlahy potom smerujte v opačnom smere. Teda od rohu miestnosti práve k dverám.

 

Rozdeľte si čistiace prostriedky

A spolu s nimi aj handričky na čistenie a rôznorodé hubky. Je fajn, ak ich máte rozdelené napríklad podľa farieb. Do kuchyne červená, do obývačky žltá, chodba zelená a podobne. Je to veľmi dobrá pomôcka, vďaka ktorej sa vám napríklad nebudú miešať čistiace handričky ktorými umývate mikrovlnku s tými, ktoré používate na nábytok v obývačke.

 

Proti smeru vlasu

Ak máte koberce a sedačky, tak pri generálnom upratovaní je nutné sa im dôkladne pozrieť na zúbok. Teda v ich prípade na vlas. Čo to znamená? Počas bežného upratovania vysávame a čistíme tkaniny po vlase. Je to spôsob, ako si zároveň po vysávaní úhľadne upraviť tkaninu v jednom smere. Lenže práve vo vlasoch sa skrýva množstvo nečistôt. Preto pri dôkladnom upratovaní určite nasmerujte vysávač proti vlasu. Uvidíte, koľko nečistôt z tkanín ešte dostanete.

 

Ešte vhodnejšie je každoročné generálne upratovanie domácnosti využite na vytepovanie textílií. Takto odstránite aj skutočne zažratú špinu z väčšej hĺbky.

 

Pozrite sa na matrace a periny

Bežné upratovanie znamená, že ich ustelieme a vymeníme obliečky. Dôkladné upratovanie domácnosti by však malo znamenať aj poriadne vyčistenie matracov, vankúšov aj perín.