Aké typy čistiacich prostriedkov použiť pri upratovaní

V domácnosti máme množstvo materiálov od dreva cez sklo, keramiku, plasty, tkaniny aj kamenné povrchy. Všetko si pritom vyžaduje čistenie. Univerzálny čistiť na každý materiál neexistuje a voľba nesprávnej chémie na upratovanie môže povrchy dokonale zničiť. Ako sa teda vyznať v kombinovaní čistiacich prostriedkov?

Univerzálne a špecifické čistiace prostriedky

Na trhu máme mnoho čistiacich prostriedkov na čistenie konkrétneho povrchu alebo univerzálne čističe. Takéto čistiace prostriedky sú bezpečné, ak ich používate na materiály, na ktoré sú určené. Avšak je nutné počítať s tým, že čím je prostriedok univerzálnejší, tým slabšia bude jeho čistiaca schopnosť. Naopak špeciálne čistiace prostriedky, napríklad na mramor, drevo, alebo nerez sa vyznačujú vysokou efektivitou, ale rozhodne si ich nemôžete pomýliť a použiť na iný typ materiálu.

 

Kyseliny v úlohe čističa

Čistiace prostriedky možno rozdeliť na kyslé a zásadité. Kyseliny je možné využívať všade tam, kde je potrebné odstraňovať usadeniny minerálov a solí. Napríklad na toalete alebo z batérií. Vodný kameň si vyžaduje kyslejšie prostriedky. Je však potrebné dávať pozor aby neprišli do styku napríklad s plastovými súčasťami sanity.

 

Zásadou proti mastnote

Čistiace prostriedky na zásaditej báze sú najvýhodnejšie v boji proti mastnote. Preto sa využívajú hlavne v kuchyni. Použiť ich  môžete napríklad na digestor, alebo chladničku. Pozor však na abrazívnosť. niektoré prostriedky na odstránenie silnej mastnoty používajú jemné pevné čiastočky, ktoré napríklad môžu poškriabať teflón alebo lesklé povrchy.

 

Neutrálne na prírodu

Platí nepísané pravidlo, že ak idete čistiť drevo, prípadne sklo, keramiku, tak je vhodné využívať čistiace prostriedky s pH okolo sedem, teda prakticky neutrálne. Nie sú tak agresívne, ale zasa nepoškodia prírodné povrchy. Sem možno zaradiť aj klasické čistiace prostriedky na umývanie riadu. Niektoré čistiace prostriedky na sklo sú obohatené o lieh, ktorý dokáže tieto povrchy vyčistiť lepšie aj od prachových usadenín.

 

Čím drahší materiál, tým špecifickejší prostriedok

Vyššie uvedené delenie je absolútne základné, ktoré vám môže napovedať, že napríklad škvrnu na koberci od vína nebudete riešiť kyslým prostriedkom, ktorý by mohol poškodiť prírodné vlákno. Na druhej strane platí, že čím máte špecifickejší a drahší materiál, tým je k potrebné použiť aj špeciálnejší prostriedok. To napríklad platí o prípravkoch, ktoré sú určené len na čistenie plyšu, brúsenej kože, prípadne softshellu.

 

Poraďte sa s profesionálom

Ak nechcete poškodiť jednotlivé materiály nesprávnou voľbou čistiaceho prostriedku, alebo neplánujete mať doma sklad chémie, spoľahnite sa na profesionálov. Upratovacie firmy majú prehľad v aktuálnych trendoch čistiacej chémie a vedia použiť ideálne čistiace prostriedky. Tak, aby boli šetrné k materiálu, ale súčasne vyčistili čo najdetailnejšie všetky nečistoty. Spoľahnite sa na profesionálov a nechajte si domov vyčistiť tým najlepším na trhu bez toho, aby ste sa museli stať chemikom na polovičný úväzok. Obráťte sa na nás.