Ako často tepovať?

Hĺbkové čistenie domácnosti nie je potrebné vykonávať prirodzene každý týždeň. Tepovanie nie je ani určené na bežné rutinné upratovanie, ako robíme každý týždeň. V ročnom harmonograme upratovacích prác, každej domácnosti, by však malo mať svoje miesto.

PREČO VLASTNE TEPOVAŤ A NIE LEN VYSÁVAŤ?

Najhlavnejším rozdielom je, že tepovanie zbavuje nielen prachu, ale aj škvŕn. A to prirodzene  ani kvalitným vysávačom nedocielite. Možno si však poviete, že vy škvrny nemáte ani na kobercoch, ani na sedačkách a tak tepovanie nepotrebujete.

Lenže je tu aj iná vec. Tá najväčšia špina sa usádza ani nie tak na povrchu, ale vo vnútri každého textilného predmetu. Za jeden rok sa jej nazbiera tak akurát, aby ste si mohli zavolať tepovaciu službu.

 

TEPUJTE MINIMÁLNE RAZ ROČNE

Prečo tento interval? Pretože presne to je čas, kedy aj domácnosť, napriek pravidelnému vysávaniu, potrebuje vyčistiť hĺbkovo. Možno ste ani nevedeli, že trojčlenná domácnosť vyprodukuje ročne asi 6 kíl odumretých buniek. No a tie sú potravou pre roztoče, ale často aj baktérie, ktoré si vo vašich matracoch, fotelkách a posteli spravia svoje švédske stoly.

 Práve hĺbkové čistenie vás efektívne zbaví týchto parazitov. Za rok sa totiž dokážu rozmnožiť približne tak, že už môžu prekážať.

PRI ALERGIKOCH AJ ČASTEJŠIE

Ak máte alergika na peľ, tak si pokojne s tepovaním vystačíte aj raz ročne. V prípade alergika na prach alebo roztoče, padne vhod tepovanie aj dvakrát ročne. Ak nie celého bytu, tak aspoň napríklad postele, kde alergik spí alebo kobercov v byte. Prípadne sedačiek. Výrazne tým znížite vírenie prachu z koberca pri chôdzi. Alergikovi sa bude dýchať zaručene lepšie.

PRI DOMÁCICH MILÁČIKOCH ZBYSTRITE POZORNOSŤ

Ročný interval tepovania skracuje napríklad aj chov domácich miláčikov. Najmä psa, mačky, ale napríklad aj anduliek. Práve tieto domáce zvieratá, aj keď sú čistotné, istým spôsobom prispievajú k znečisteniu priestoru a zvyšovaniu prašnosti aj koncentrácii roztočov. Preto je vhodné pri chove domácich miláčikov tepovať tiež raz za pol roka. Nič tým nepokazíte, akurát budete bývať v čistejšom a zdravšom prostredí.