Ako udržiavať francúzske okná čisté

Z pohľadu architektúry, svetla v interiéri, aj estetiky bývania sú francúzske okná dobrou voľbou pre vaše bývanie. No čím viac skla, tým aj viac umývania okien. Ak bývate v dome, kde ste si dopriali tento luxusný estetický zážitok vo viacerých izbách, prípadne aj pri vstupe na terasu, tipy ako ich udržať čisté, sa vám určite zídu.

Hlavne jemne

Francúzske okná sú síce masívne, ale treba k nim pristupovať s jemnosťou. Pretože poškriabané sklo alebo rám už nikto neopraví. Základom je preto pri čistení aspoň dvakrát ročne poometať rámy aj samotné sklá jemnou metličkou. Tým odstránite všetky pevné nečistoty. Môžete použiť aj vysávač na vyčistenie rohov, vysatie prachu z okenných drážok a parapetov. Keď odstránite hrubú špinu, prejdite na vonkajšie rámy.

 

Postačí aj mydlová voda

Na rám okien môžete voliť špeciálny čistiaci prostriedok podľa materiálu, ale často plne postačí aj umytie mydlovou vodou. Určite sa vyhnite abrazívnym čistiacim prostriedkom. Tie síce vedia špinu odstrániť veľmi efektívne, ale vaše okenné rámy budú následne vyzerať, akoby na nich prebiehali majstrovstvá sveta v korčuľovaní. A to by si neželal asi nikto.

 

Vyhnite sa tvrdej vode

Pre samotné umývanie francúzskych okien je dôležité vyhnúť sa umývaniu v tvrdej vode. Bez ohľadu na to, aký čistiaci prostriedok zvolíte, použite vodu zbavenú vodného kameňa. Núdzovým riešením môže byť použitie kupovanej destilovanej vody, alebo vodu prečistite pomocou filtračnej kanvice. Francúzske okná totiž znamenajú veľkú plochu a tým dochádza aj k ich rýchlejšiemu vysychaniu. Čistiaci prostriedok sa môže odpariť skôr ako okno zotriete a na sklenenej ploche vám tak môžu ostať mapy po tvrdej vode.

 

Čistiace prostriedky aj bežný ocot

Prípravky na čistenie okien sú na báze neutrálnej chémie, obvykle s prísadou alkoholu. Bio nadšenci však na čistenie okien používajú aj ocot, ktorý nariedia vo vode. Prípadne pridajú pár kvapiek citróna kvôli lepšej vôni. Aj takáto alternatíva okná vyčistí, ale bežné čistiace prostriedky zaručujú stabilnú koncentráciu a rovnomerné čistenie. Na druhej strane, ak chcete byť šetrný k prírode, aj ocot je spoľahlivé riešenie.

 

Vyberte si správny čas

Francúzke okná disponujú veľkou plochou a preto sa snažte minimalizovať vysychanie okna počas umývania. To by mohlo spôsobovať šmuhy. Práve ich veľkosť robí umývanie zložitejším oproti menším oknám. Ak sa však rozhodnete umývať počas chladnejších, menej veterných dní bez priameho slnka, bude to ideálne počasie. Vodu nikdy nenechávajte vyschnúť, ale ju zotrite do sucha stierkou. Čo je pri veľkých plochách náročnejšie ako pri malých oknách, ale voľbou správnej stierky to zvládnete bež šmúh.

 

Najmite si profesionálov

Umyť francúzske okná nie je malina. Ide skutočne o desiatky metrov štvorcových plochy, ak ste si dopriali takýchto okien viac. Ak sa obrátite na profesionálny tím, nielenže si môžete užiť príjemnejší deň, ako drobčiť okolo okenných skiel, ale vaše okná budú umyté rýchlejšie vďaka celému tímu pracovníkov. A to dokonca v profesionálnej kvalite bez šmúh, ktorú vy stierkou nemusíte dosiahnuť. Navyše o chémiu sa rovnako postarajú profesionáli.