Čistenie kobercov: Ako najlepšie vyčistiť koberec?

Plakať nad rozliatym mliekom na dlažbe, nie je dôvod. No rozliate víno na koberci v obývačke, je omnoho smutnejší príbeh. Našťastie aj ten môže mať šťastný koniec. Ak si chcete poradiť s nehodami na koberci, určite pokračujte v čítaní.

 

Prvá pomoc pri znečistení koberca

 

Ak sa stane na koberci nehoda v podobe rozliateho nápoja alebo ušpinenia jedlom, nie každý má hneď možnosť vytiahnuť kvalitné prostriedky a pustiť sa do profesionálneho čistenia. Prvou pomocou na rýchle vyčistenie, je v prvom rade zamedzenie ďalšej škody. Preto treba tekutinu čo najrýchlejšie a najviac vysať z koberca. Výborne poslúži aj obyčajný toaletný papier alebo hygienické vreckovky. Až keď vysajete z koberca zvyšky tekutiny, je čas na ďalší postup. Zvyšky jedla samozrejme odstránite kefkou alebo špongiou.

 

Sóda bikarbóna ako pomocník pri čistení

 

Sóda bikarbóna je výborná na čistenie kobercov po akomkoľvek znečistení. Naše staré mamy sypali na fľaky od vína soľ. Je to v poriadku, ale sóda je účinnejšia. Navyše ak ju rozsypete po koberci a potom vykefujete vlhkou kefkou, tkaninu tým vydezinfikujete a vrátite jej aj stratenú farbu. Ďalšou metódou, je zmes z jedného dielu sódy a troch dielov vody. Pomocou kefky ju aplikujete do koberca, poriadne vyšúchate a následne po vyschnutí, sódu spolu so špinou len povysávate. Ak vám táto rada nepomohla, je čas obrátiť sa na naše služby, s radosťou vám prídeme koberec vyčistiť.

 

Vysávanie dvakrát do týždňa

 

Pravidelné vysávanie je nutné. Udržiavate tým koberec v kondícii. Na dlažbe sa obvykle objavia prachové častice už večer po umytí. A ani na koberci to nie je inak, iba ich nevidíme. Lenže, ak koberec nepovysávate minimálne raz do týždňa, prach zapadne do nižších vrstiev. Následne sa pri každom kroku uvoľnia do ovzdušia prachové častice, ktoré neprospievajú zdraviu. Čím menej prachu v koberci, o to lepšie.

 

Suché čistenie

 

Pravidelným doplnkom k vysávaniu je aj suché čistenie, ktoré sa realizuje pomocou špeciálnych práškov. Funguje hlavne na koberce z prírodných vlákien. Prášok sa v masíruje do vlákna a následne vysáva. Na tento spôsob čistenia vám vybrať ten správny prípravok poradia v každej drogérii.

 

Hĺbkové čistenie

 

Hĺbkové čistenie je vhodné realizovať minimálne raz ročne. Ide o mokrú formu čistenia, ale netreba sa báť zničenia koberca, ani príliš veľkej vlhkosti. Ak hĺbkové čistenie realizuje tím odborníkov, koberce budú čisté, farby svieže a koberce ostanú bez poškodenia. Tým dávame do pozornosti aj naše schopnosti a skúsenosti. Na nás sa viete spoľahnúť.

 

Hĺbkové čistenie kobercov odstráni aj starú špinu, ktorú sa nepodarilo vyčistiť bežnými domácimi postupmi. Zlikviduje fľaky, vysaje prach, roztoče a ich výlučky, alergény, plesne a nežiaduce pachy. Na hĺbkové čistenie je však dôležité zavolať overenú firmu. Využívame kvalitné čistiace prostriedky aj techniku. Zároveň pracujeme pri veľkých priestoroch v tíme, čím sa čas hĺbkového čistenia výrazne skracuje.