Do boja proti neželaným roztočom - hĺbkovým tepovaním

 

Máme ich plné postele aj sedačky, pričom sú okom neviditeľné. Spôsobujú dýchacie problémy, rôzne alergie a ekzémy. Roztoče sú mikroorganizmy o veľkosti 0,2 – 0,3 mm, pričom sú súčasťou našich každodenných životov.


Boj s nimi vôbec nie je jednoduchý. Jediné čo môžete spraviť, je výrazne znížiť ich počet úpravou podmienok v byte. Zabránite tak tomu, aby sa rýchlo rozmnožovali.
O tom, ako sa zbaviť roztočov pojednáva aj tento článok.

Samozrejmosťou by malo byť pravidelné utieranie prachu pri eliminácii alebo úplnom zbavení sa textílií s vysokým vlasom, ktoré sú pre kobercové roztoče doslova rajom. Matrace a posteľ sa odporúča z času načas vystaviť slnku, periny vystaviť mrazu a posteľnú bielizeň by ste mali často prať. Priestory v dome príliš nevykurujte, znížte vlhkosť a pravidelne vetrajte.

Hĺbkové tepovanie ako najlepšia zbraň proti roztočom

 

Správnym prístupom je možné znížiť výskyt roztočov až o 70%. Skúste sa držať vyššie uvedených rád a nechajte si svoj čalúnený nábytok a koberce aspoň raz, dva krát do roka vytepovať.Hĺbkové tepovanie je totiž najefektívnejšiu zbraňou v boji proti roztočom.
Hĺbkovým tepovaním sa dostanete poriadne hlboko a roztoče v posteli vytiahnete aj z tých najspodnejších častí.

Vedeli ste že: Každú noc roztoče v matraci migrujú na jeho povrch, aby sa nakŕmili?

Záclony a závesy je potrebné často prať a ostatný čalúnený nábytok je potrebné hĺbkovo tepovať. Na hĺbkové tepovanie sa najviac hodí extrakcia mokrou cestou, pretože okrem dôkladného odstránenia roztočov a ich alergénov, sa nábytok ošetruje proti ich znovu osídleniu.

Vytepovať možno akýkoľvek čalúnený nábytok rôznej veľkosti vrátane taburetiek, sedacích súprav, kresiel a stoličiek. Tepujú sa samozrejme aj posteľné matrace akéhokoľvek typu a rozmerov a čalúnený a textilný kancelársky nábytok. Objednať si môžete aj tepovanie celoplošných a menších kusových kobercov ako aj tepovanie interiérov osobných áut a kamiónov.



Aké sú výhody hĺbkového tepovania


Pri hĺbkovom tepovaní nedochádza k žiadnemu poškodeniu textilných vlákien či vlasov ako pri mechanickom kartáčovom čistení. Tepovaný predmet nadobudne po čistení novší vzhľad vďaka obnovenej intenzite farby a vďaka odstráneniu nasiaknutých pachov aj sviežejšiu vôňu. 

Hĺbkové tepovanie z čalúneného nábytku, matracov a kobercov odstráni nielen starú špinu, nánosy prachu a rôzne fľaky. Tepovanú sedačku zároveň zbaví nepríjemných nasiaknutých pachov, plesní, alergénov, roztočov a ich výlučkov, ktoré by inak mohli byť potenciálnym nebezpečenstvom pre naše zdravie.

Vedeli ste, že: Po kvalitnom hĺbkovom tepovaní sa roztoče neobjavia najbližších šesť až deväť mesiacov?

Pri hĺbkovom tepovaní sa pomocou špeciálneho zariadenia dostávame do hlbokých vrstiev sedačky, koberca či iných čistených predmetov. Aj keď sa totiž o sedačku alebo koberec priebežne staráte, pravidelne ich čistíte a sú na pohľad bez znečistenia, väčšinou to tak nie je.

Výsledkom tepovania nie je len dôkladná očista všetkých vrstiev sedačky či matracu, ale aj obnovená a žiarivejšia farba čalúnenia či textílie. 

 

Ako hĺbkové tepovanie prebieha?

U nás v BODYTEP využívame na tepovanie výhradne osvedčené tepovacie stroje a čistiace prostriedky značky Kärcher. Nielen že sú najefektívnejšie a najkvalitnejšie, ale zároveň spĺňajú všetky ekologické parametre. Postupujeme tak, že na čistený predmet najprv nastriekame čistiaci prostriedok a podľa miery znečistenia ho necháme krátko pôsobiť. Akonáhle sa nečistoty v tepovacom prostriedku rozpustia, vysávajú sa tepovačom do zbernej nádoby. Postup sa opakuje dovtedy, pokiaľ nie je tepovaný predmet úplne čistý.

TIP: Tepovanie zverte vždy radšej odborníkom na tepovanie, iba oni vedia ako najlepšie postupovať.

Celý proces tepovanie jedného predmetu, napr. štandardne veľkej sedacej súpravy netrvá dlhšie ako dve hodiny. Samozrejme treba vziať do úvahy nielen veľkosť tepovanej plochy ale aj množstvo predmetov a ich mieru ich znečistenia. Po vytepovaný treba rátať aj s určitým časom na schnutie. Po 3 - 9 hodinách je možné predmet opäť  bez obmedzení používať.

Čas môžete ušetriť aj tým, že si objednáte služby firmy, ktorá sa tepovaniu venuje profesionálne. V prípade, že ste nikdy netepovali alebo nemáte s tepovaním skúsenosti je to najlepšie riešenie. Nemusíte nikam chodiť, ani zháňať vhodné tepovacie zariadenie. Nehovoriac o tom, že tak možno dosiahnuť zaručene najlepšieho výsledku tepovania.