Upratovanie po rekonštrukcii nechajte radšej na odborníkov

 

Poznáte to, rôzne rekonštrukcie a prerábky sú potrebné, ale občas aj neobľúbené. Pri prerábkach, alebo rekonštrukciách sa totiž na určitý čas vzdávate svojho pohodlia. Neporiadok síce viete minimalizovať už v priebehu samotných prác, robotníci však všetko potrebujú dokončiť veľmi rýchlo.

Do upratovania ich nemôžete nútiť, pretože to jednak nemajú vo svojej náplni činnosti a nemali by naň väčšinou ani čas. Takže po robotníkoch zvyknú nastupovať upratovacie čaty a upratovacie služby.


Pomôže hrubá sila, profi čistiace prístroje a skúsenosti


Po maliaroch (ale aj po prácach s maltou) je potrebné odstrániť zaschnutú hmotu, čo je prácne aj časovo náročné a často krát sa to nedá uľahčiť. Pri murovaní sa spotrebuje väčšie množstvo vody a rekonštrukcie domov či bytov so sebou väčšinou prinášajú vyššiu vlhkosť. Je treba myslieť na vysúšanie, či už prístrojmi, alebo prirodzeným vetraním.

Vysoká vlhkosť vzduchu tvorí ideálne podmienky na šírenie plesní a nie ideálne pre vaše zdravie. S dobre vybraným odvlhčovačom vzduchu môžete vysokú vlhkosť v miestnosti vyrovnať priebehu niekoľkých hodín. Nikto však určite netúži po tom, aby odvlhčovač aj vlastnil. Pokiaľ nežijete v extrémnych podmienkach, toto jednoúčelové zariadenie využijete naozaj iba sporadicky. Mohlo by sa vám zísť napr. pri stavbe nového rodinného domu, pri rôznych prerábkach, rekonštrukciách alebo stavebných úpravách.

Dobrú upratovaciu firmy spoznáte aj podľa toho, že takýmto zariadením disponuje. Stačí si objednať služby upratovacej firmy a pokiaľ treba, vyškolení pracovníci si so sebou prinesú aj spomínaný odvlhčovač. Samotný proces vysúšania potom často krát beží na pozadí a upratovacia čata sa venuje úplne iným činnostiam spojenými s upratovaním.

Okná, dvere, sklenené steny nestačí iba umyť jarovou vodou. Treba odstrániť napr. už spomínané kvapky malty a farby.

Mali by ste zohľadniť aj zvýšenú prašnosť a pri rekonštrukciách sa radšej držať v úzadí v iných miestnostiach. V kobercoch napríklad prach nevidíte, ale je tam – preto sa po každej väčšej rekonštrukcii odporúča dôsledne vytepovať.

 

Prach sa dostane naozaj všade. V pľúcach vyvoláva rôzne nežiaduce reakcie 


Slová z nadpisu treba brať naozaj veľmi vážne. Hoci prach často krát ani nevidíme, škody ktoré môže spôsobiť bývajú často krát veľmi závažné. Týka sa to najmä horných dýchacích ciest pre ktoré sú pevné prachové častice veľmi nebezpečné. A nielen prach, ale aj iné patogény ako vírusy, baktérie, plesne a roztoče.

Vždy preto dbajte na vhodnú ochranu respirátorom, alebo aj polo maskou ktorou si ochránite aj zrak. Výber respirátorov je dnes naozaj široký.

Zatiaľ čo rúška chránia predovšetkým okolie od svojho nositeľa, u respirátorov je tomu presne naopak. Používaním respirátora dochádza k filtrácii smerom dovnútra a preto chránite v prvom rade sami seba. Respirátory sa zvyknú vyberať podľa triedy ochrany FFP (Filtering Face Piece). Súčasný trh ponúka celkom 3 takéto triedy, pričom najvyššiu možnú ochranu poskytujú respirátory typu FFP3. 

Oku profesionála neunikne žiadny detail

Zvláštnou kapitolou je čistenie elektrických prístrojov. Lampy, zástrčky, ohrievače a klimatizácie je možné počas rekonštrukcie odmontovať alebo zakryť, ale aj tak bývajú znečistené viac ako inokedy. Tak ako pri iných veciach aj pri rekonštrukcii platí, že predvídať sa vždy oplatí. Majte preto vždy po ruke rôzne fólie, pásky, väčšie nádoby na odpad, arzenál rôznych čistiacich prostriedkov alebo sa spoľahnite na služby upratovacej firmy, ktorá všetko zabezpečí.

Zabezpečte si odvoz väčšieho množstva odpadu. Stavebný odpad nepatrí do smetných košov rovnako ako starý nábytok, vytrhané parkety a tak ďalej. Poobzerajte sa radšej po väčšom kontajneri alebo si zabezpečte odvoz. V prípade, že využijete služieb upratovacej firmy, máte o problém menej.  Ako vidno, upratovanie po rekonštrukcii je vždy lepšie nechať na odborníkov, nakoľko určité veci nedokážete ovplyvniť alebo si ich nedokážete zabezpečiť sami. Vynaložených finančných prostriedkov v takomto prípade určite nebudete ľutovať.