Ako často si vyžaduje domov generálne upratovanie?

Otázka, ktorá mnohých trápi. Ako často upratovať? Vyžaduje si naše bývanie pravidelné upratovanie alebo až keď nečistoty vidieť? Odpoveď nie je tak jednoduchá. Mohli by sme povedať, že ako pri čom.

 

UTIERANIE PRACHU

Základná očista od prachu by mala prebiehať na týždennej báze. To však aj vidíte, či sa už práši v byte a prach sa nachytal alebo nie. No druhou kapitolou je očista bytu či domu od prachu skrytého. Prach za posteľami, pod skriňami, na skriniach. To všetko sú miesta, kde sa prach ukladá a pomaly sa z neho šíria čiastočky do bytu. Takéto generálne upratovanie od prachu je dobré vykonať dvakrát ročne.

 

EPEDA A MATRACE

Matrac, ktorý kúpite, váži omnoho menej ako matrac, ktorý budete používať päť rokov. Viete čím to je? Je naplnený prachom, roztočmi a ich výkalmi. Preto ak chcete spávať v zdravom prostredí, hoci takúto skrytú špinu nevidieť, je potrebné tepovať epedy, koberce a matrace minimálne raz ročne. Ak máte doma domáce zviera, tak aj dvakrát ročne. To platí aj v prípade, že ste alergici.

 

PRIESTORY V CHLADNIČKE

Chladnička uchováva množstvo baktérií, z ktorých mnohé sú relatívne bezpečné. Netreba však robiť paniku. Nie všetko vás okamžite ohrozuje. Na druhej strane je možné, že takto z vajíčok prejde napríklad salmonela do chladničky, kde sa rozmnoží, prípadne dostane na ďalšie potraviny. Interval takéhoto čistenia je raz za pol roka.

 

NEZABUDNITE NA VANKÚŠE

Pri očiste matracov je dôležité pamätať aj na pravidelnú očistu vankúšov a perín. Tie je dobré vyprať či nechať odborne vyčistiť zhruba raz za štvrť roka. Inak sa roztočov nezbavíte!

 

PODLAHY A OKNÁ

Ide o hladké plochy, ktoré si však tiež vyžadujú pravidelnú údržbu. Podlahu zmývajte raz týždenne. V rámci generálneho upratovania raz za rok je však vyčistite aj špáry a priestory medzi kachličkami. To isté platí o oknách. Raz až dvakrát ročne je ideálne, aby ste mali čisto nielen na oknách, ale aj okolo nich.