Ako súvisia alergia na prach a tepovanie gauča?

Patríte aj vy medzi ľudí, ktorí trpia alergiou na prach? Ak áno, tak potom viete, že má mnohé nepríjemné príznaky. Respiračné problémy, slzenie očí, bolesti hlavy a ťažkosti pri každodennom fungovaní. Prach a roztoče v domácnosti sú nebezpečné v tom, že vzhľadom na ich veľkosť ich niekedy nie je ani vidieť, najmä ak sú vo vzduchu či napríklad na sedačkách a kreslách. Medzi upratovaním domácností a alergiou na prach je teda úzky vzťah.

 

Aké má alergia na prach príznaky?

 

Niektoré z príznakov tejto alergie sme si opísali už vyššie, poďme sa ale na ne pozrieť zblízka.

 

Medzi najčastejšie symptómy alergie na prach patria:

časté kýchanie,

- slzenie a začervenanie očí,

- tečenie z nosa, prípadne upchatý nos,

- pocit svrbenia v nose či v ústach,

-  kašeľ, často dráždivý a opakovaný,

-  bolesti hlavy bez zjavnej príčiny.

 

Toto sú však len príznaky, ktoré sú priamym následkom podráždenia v dôsledku prachových častíc a roztočov. Častým sprievodným javom alergie na prach sú však aj problémy so spánkom, respiračné ťažkosti, bolesti pri nádychu či výdychu a podobne. Podráždenie v dôsledku prachu vie byť tiež spúšťačom astmatických záchvatov.

 

Čo môže zhoršiť príznaky alergie na prach?

 

Niekedy môže príznaky alergie na prach zhoršiť aj taká pomerne banálna vec, akou je chodenie po koberci. Ak je totiž plný mikročastíc, napríklad roztočov, tak pri každom kroku sa časť nich dostáva do vzduchu v miestnosti. Tento vzduch potom dýchame a ak má človek alergiu na prach, problémy sú na svete.

 

To isté sa týka napríklad sedačiek, kresiel, ale aj posteľných matracov, ktoré nie sú pravidelne čistené. Niekedy pritom nepomôže ani špeciálny vysávač na roztoče a je potrebné hĺbkové tepovanie.

 

Vo všeobecnosti aj krátky pobyt v miestnosti, ktorá je prašná, môže byť spúšťačom nepríjemných príznakov. Ak však v takomto prostredí alergik funguje dlhodobo, symptómy sa opakujú častejšie a zvyčajne sa ich intenzita zhoršuje.

 

Pomôcť môže pravidelné upratovanie a tepovanie

 

Roztoče v domácnosti sú nevítaným hosťom a ako s takým s nimi je potrebné aj zaobchádzať. Spolu s prachom a inými neželanými časticami musia ísť nekompromisne preč.

 

To sa dá docieliť jedine pravidelným a poctivým upratovaním. Nestačí pritom len pretrieť prach, či použiť spomínaný vysávač na roztoče. Tieto zákerné mikroorganizmy sa totiž vedia dostať na hĺbku vlákna, ako v kobercoch, tak pri kreslách, sedačkách a posteliach.

 

Z času na čas je teda nevyhnutné absolvovať hĺbkové tepovanie a čistenie týchto druhov nábytku. Z času načas znamená, v tomto kontexte, aspoň raz-dvakrát ročne v závislosti od toho, v akom prašnom či znečistenom prostredí žijete.

 

Pamätajte na to, že neudržiavaná domácnosť a neliečené príznaky alergie na prach môžu viesť až k vzniku chronických problémov. Riešte ich teda včas. Prevencia formou upratovania je v tomto prípade na nezaplatenie.