Ako udržiavať kuchynskú linku v čistote?

Príprava jedla by mala prebiehať v čistom prostredí. Preto je udržiavanie čistoty kuchynskej linky záležitosťou nielen estetiky, ale aj zdravia. Preto prinášame pár super tipov, ako aj vaša kuchynská linka môže byť čistejšou a sviežejšou.

Najšetrnejšie čistenie kuchynskej linky

Problémom kuchynskej linky je, že ide o špecifické miesto v našej domácnosti. Na rozdiel od iných časti bytu sa na kuchynskej linke stretávajú suroviny ako surové mäso, zelenina, ovocie ale aj hotové jedlá. Vytvára sa teda prostredie, ktoré je potrebné dezinfikovať o niečo intenzívnejšie ako napríklad stolík v obývačke. Najúčinnejšou možnosťou je pretrieť vždy večer pri bežnom upratovaní drez, pracovnú dosku a stôl vlažnou vodou, v ktorej máte nariedený ocot v pomere 1:1.

 

Ako čistiť lesklú kuchynskú linku?

Mnoho kuchynských liniek vyzerá krásne po rozbalení, no horšie je to už po pár rokoch používania. Často sa na tom podpisuje aj nesprávne čistenie. Lesklé povrchy sú totiž najcitlivejšie na poškriabanie. To môže spôsobiť aj nesprávny výber handričky. Preto je nutné zvoliť vždy handričku z mikrovlákna a prechádzajte ňou len jemne po povrchu. Použite len jemný saponát, alebo špeciálny čistiaci prostriedok na lesklé povrchy. Pozor aj na utieranie. Použite rovnako handričku z mikrovlákna, ktorou povrch vyleštíte bez šmúh a poškriabania.

 

Šupka z citrónu na nerezový drez

Ak si budete robiť čaj a vytlačíte si doň citrón, šupku nevyhadzujte. Môžete ju rozrezať a poriadne ňou poprechádzať nerezové umývadlo. Nechajte pár minút pôsobiť a následne umyte bežne hubkou a jarou. Nerez sa bude ligotať. Ak je však už špina príliš zažratá, je vhodné sa obrátiť radšej na upratovaciu službu, ako použiť abrazívne prostriedky. Tie dokážu síce vyčistiť aj vysoké znečistenie, ale poškriabu nerezový povrch. Ten sa stane menej kvalitný a do mikrozárezov sa bude špina usádzať omnoho ľahšie a čistenie bude stále zložitejšie.

 

Nezabúdajte na spotrebiče

V chladničkách sa zvyknú množiť plesne a baktérie. Jedna zhnitá uhorka rozptýli v uzatvorenom priestore chladničky nepríjemnú nezdravú klímu. Rovnako sa nečistoty a zvyšky jedál, ktoré sú rajom pre baktérie, usadia aj na sendvičovačoch, hriankovačoch v kávovaroch a mikrovlnkách. Preto je fajn prejsť pravidelne aspoň raz za týždeň spotrebiče vlhkou handričkou s obsahom kyseliny citrónovej alebo octu. Rovnako aj generálne upratovanie poskytuje komplexné a dôsledné čistenie kuchynských spotrebičov.

 

Generálne upratovanie aspoň raz za rok

Aj pri každodennej starostlivosti o linku si bude vyžadovať raz za čas generálne vyčistenie. Vrátane vnútorných priestorov linky, vrchnej časti, digestora, spotrebičov, jednoducho všetkého. Riešením na takéto komplexné vyčistenie kuchynskej linky je generálne upratovanie. V rámci neho sa upratuje naozaj všetko aj vrátane vonkajších a vnútorných častí vybavenia, linky a spotrebičov. Čistenie je vykonávané prostriedkami, ktoré je vhodné používať v prostredí kuchyne. Sú stopercentne bezpečné k človeku a pritom veľmi účinné na odstránenie nečistôt. Vďaka generálnemu upratovaniu máte navyše možnosť stráviť deň s rodinou a my upraceme za vás.