Čo majú spoločné jar, alergia na prach a čistenie kobercov?


Jar je časom prebúdzania, osvieženia, kvitnúcich kvetov a teplejšieho počasia. Pre mnohých ľudí však toto ročné obdobie znamená aj nástup alergií. Tie sú frustrujúce, nepríjemné a hoci sa mnohí snažia zvládnuť svoje príznaky liekmi, ani si neuvedomujú, že príčina problémov možno leží u nich doma. 

 

Jedným z kľúčových zdrojov znečistenia interiérov sú napríklad aj také koberce. Zachytávajú prach, peľ a iné alergény, ktoré sa potom môžu pri chôdzi alebo hoci aj povrchovom vysávaní rozprúdiť do vzduchu. To môže viesť k zhoršeniu príznakov alergií, slzeniu očí, kýchaniu.

 

V dôsledku toho sa jarné upratovanie, vrátane čistenia a tepovania kobercov (ale aj ďalších súčastí domácnosti), stáva dôležitým faktorom pre zlepšenie kvality interiérového vzduchu.

 

V tomto texte si rozoberieme vzťah medzi jarou, alergiou na prach a vzduchom v domácnosti a pozrieme sa aj na vplyv pravidelného čistenia kobercov a iných povrchov na zmiernenie nepríjemných príznakov.

 

Prečo je prach v domácnosti problémom? 

Prach, aj keď možno zdanlivo neškodný, môže byť v domácnosti výrazným problémom. Negatívne ovplyvňuje nielen naše zdravie, ale aj celkovú čistotu priestoru, v ktorom denne fungujeme. Skladá sa z rôznych častíc, ako sú odumreté kožné bunky, srsť domácich zvierat, peľ, spóry plesní a dokonca aj drobný hmyz či mikroorganizmy, napríklad roztoče. 

 

Je teda viac, než len nepríjemný – môže prispievať k vzniku rôznych zdravotných problémov, najmä u jedincov s alergiami, astmou alebo dýchacími problémami. Ale nielen u nich. Prach stojí často aj za vznikom problémom u ľudí, ktorí ich dovtedy nemali.

 

Také roztoče v domácnosti prosperujú v teplom a vlhkom prostredí a živia sa organickou hmotou nachádzajúcou sa v prachu. Ich rozkladajúce sa telá spôsobujú nepríjemné alergické reakcie, ktoré sa prejavujú kýchaním, svrbením, nádchou a dokonca aj astmatickými záchvatmi. Navyše aj hromadenie peľu a spór plesní v prachu vedie k výrazne zhoršeným príznakom alergie, predovšetkým s príchodom jari.

 

Pravidelné a dôkladné čistenie povrchov v interiéri je skrátka nevyhnutné na zmiernenie zdravotných rizík.

 

Bežne používané techniky čistenia, napríklad suché povrchové vysávanie, utierky z mikrovlákna či vlhké mopy, dokážu prachové častice zachytiť a odstrániť, no spravidla si neporadia s tými skutočne „zažratými“, ktoré voľným okom nevidíme.

 

Čistenie kobercov je kľúčové

Koberce pôsobia ako magnety na prach, peľ, srsť a iné častice, ktoré sa môžu časom hlboko zakoreniť v ich vláknach. Pravidelné vysávanie dokáže odstraňovať povrchové nečistoty. Spravidla však už nestačí na elimináciu skrytých častíc, ktoré sa usadili v hĺbke vlákien koberca. Roztoče v domácnosti (ale aj ďalšie zložky prachu) sú totiž mimoriadne vytrvalé. 

 

Tieto „zakorenené“ alergény naďalej negatívne ovplyvňujú kvalitu vzduchu v interiéri a spúšťajú príznaky alergie, aj keď sa koberec na povrchu javí ako čistý. Stačí, že naň niekto stúpi a do prostredia ihneď cirkulujú dráždivé častice. 

 

Hĺbkové tepovanie kobercov prináša do interiéru sviežu atmosféru, ktorá odráža ducha jari. Investíciou do profesionálneho čistenia dokážete spoľahlivo odstrániť nahromadený prach a alergény a chránite zdravie svojej rodiny a seba.

 

Na druhej strane, zanedbanie čistenia kobercov dokáže negatívne ovplyvniť ich životnosť a celkový stav, čo môže viesť až k ich nezvratnému poškodeniu a nutnosti výmeny.

 

V priebehu času sa nečistoty, prach a iné častice môžu hlboko usadiť v koberci, aj keď to voľným okom nemusí byť viditeľné. Dokážu spôsobiť až rozpad vlákien, čo má za následok stratu textúry a fyzikálnych vlastností. Navyše, keď ľudia chodia po kobercoch, nečistoty zachytené vo vláknach môžu spôsobiť ďalšie škody. 

 

Nedostatočné, resp. neprofesionálne tepovanie kobercov v nich môže zanechať vlhkosť, čo vytvára ideálne prostredie pre rast plesní a húb. Tieto mikroorganizmy spôsobujú nielen nepríjemný zápach, ale predstavujú aj ďalšie zdravotné riziká.

 

Čistenie kobercov je teda mimoriadne dôležité. Predovšetkým s príchodom jari, ktorá je sama o sebe náročným obdobím pre alergikov. 

 

Nezabúdajte ani na iné priestory

Okrem hĺbkového čistenia kobercov je dôležité venovať pozornosť aj iným oblastiam našich domovov. Nemenej dôležité sú okná, pohovky, matrace. Čistenie týchto povrchov dokáže pomáha pozitívne ovplyvniť našu celkovú pohodu a chrániť naše zdravie.

 

Okná, ktoré sú počas chladnejších mesiacov často zanedbávané, umožňujú prirodzenému svetlu prúdiť do našich domovov. Tým nezanedbateľne pozdvihujú našu náladu.

 

Postupom času sa na sklách aj rámoch môže nahromadiť špina, čím sa množstvo prenikajúceho svetla zníži. Okrem nálady to negatívne vplýva aj na našu úroveň energie. Umývanie okien, ako súčasť jarného upratovania, nielen rozjasní váš domov, ale tiež vám umožní skontrolovať akékoľvek poškodenia alebo problémy s tesnením.

 

Pohovky a čalúnený nábytok, podobne ako koberce, môžu obsahovať prach, alergény a dokonca aj zápach. Ich dôkladné čistenie zaručí, že ostanú hygienicky nezávadné a nestratia pohodlnosť. Tepovanie sedačiek je nemenej dôležité, ako tepovanie kobercov, keďže pri sedení na pohovke sme vo väčšom kontakte s potenciálne problematickou plochou, než pri chodení. 

 

Matrace sú ďalším dôležitým faktorom nášho domáceho komfortu, ale aj zdravia. Pri jarnom upratovaní by sme ich teda nemali prehliadať. Postupom času sa v matracoch hromadí pot, odumreté kožné bunky a prachové roztoče, čo tiež vedie k rozmachu alergií a zhoršeniu kvality spánku. 

 

Tepovanie matracov dokáže výrazne zlepšiť ich stav a predĺžiť ich životnosť, vďaka čomu si vy a vaša rodina budete užívať pokojný a zdravý spánok.

 

Komplexné jarné upratovanie pomáha vytvárať príjemnejší a zdravší životný priestor. Ak si naňho kvôli pracovným či iným povinnostiam nenájdete čas, ideálne riešenie je osloviť profesionálov. My sme vám k dispozícii. Či už hovoríme o čistení kobercov v Bratislave a okolí, alebo umývaní okien, tepovaní sedačiek a matracov, ku každej práci pristupujeme s mimoriadnou precíznosťou. 

 

Kontaktujte nás ešte dnes a zarezervujte si termín. Privítajte teplejšie mesiace v čistej a zdravej domácnosti.