Čo ste nevedeli o roztočoch a prečo sa ich treba zbaviť

Sú súčasťou našich každodenných životov. Máme ich plné postele aj sedačky. Pritom nám škodia. Málokto o nich vie, alebo chce vedieť. Mnoho ľudí sa tvári, že neexistujú a práve preto často zápasia s dýchacími problémami a oslabenou imunitou.

EXTRÉMNE RÝCHLO SA ROZMNOŽUJÚ

Je pravdepodobné, že už aj nové matrace a vankúše v sebe majú roztoče. Dokážu sa totiž šíriť oblečením aj vzduchom a extrémne rýchlo sa rozmnožujú. Samčekovia žijú v priemere 20 až 30 dní, samice až 10 týždňov. Samička nakladie za život aj 100 vajíčok.

IDEÁLNE PODMIENKY PRE ŽIVOT

Ak budete periny vetrať, sušiť, vystavovať slnku, tak šíreniu roztočov zamedzíte. Im totiž najviac vyhovuje teplota od 22 do 26 stupňov Celzia tma a vlhkosť.  Neznášajú suchý vzduch pod 50% a ani vysokú alebo nízku teplotu. Spoľahlivo ich ničí mráz.

EKZÉMY AJ ALERGIE

Roztoč ako živočích vám neublíži. Nehryzie, neškodí, ale problémom sú výkaly. Pretože roztoč ich produkuje naozaj veľa. Tie sa naviažu na prach a pri posadení, prehodení, alebo akejkoľvek činnosti sa rozvíria vy ich vdychujete. To spôsobuje problémy s dýchaním, alergie, ekzémy aj znižovanie imunity.

ROZTOČE VÁS OBJEDAJÚ

Roztoče sa živia dvoma formami. Jednou je objedanie pokožky, ktorá vám prirodzene opadne a odumrie, ale niekedy si si tým nevystačia a tak si vás rovno ohlodávajú.  Fakt je taký, že zatiaľ čo spíte si milióny roztočov robia z vášho tela švédske stoly. To je skoro ako nočná mora v realite.

ROZTOČOV SA NEZBAVÍTE, ALE...

Dobrou správou je, že správnym prístupom môžete znížiť výskyt roztočov až o 70%. Napríklad pomôže aj to, ak si posteľ ráno hneď neusteliete. Necháte tak matrac vyvetrať a vlhkosť neuzatvoríte perinou. Každý týždeň periny aj paplóny ako na matrace, ak je to možné, dávajte na slnko alebo do mrazu. Poriadne vie roztočom znížiť životnosť aj vietor. No a samozrejmosťou je pravidelné tepovanie. Raz alebo dvakrát ročne. Len to ide skutočne do hĺbky a dokáže vytiahnuť roztoče aj z najspodnejších častí. Tak dokážete matrac prakticky reštartovať do podoby, aký ste si ho kúpili.