Umývanie okien - aj v zime? Kedy je najlepší čas?

Vo väčšine prípadov je najvhodnejšie umývať okná počas jarných alebo jesenných mesiacov. Počasie je vtedy optimálne a jeho extrémne výkyvy pomerne ojedinelé. Nízke zimné teploty pod nulou môžu spôsobiť popraskanie skiel, ak sa použije nesprávny prípravok na umývanie okien alebo príliš horúca voda. V lete sa zasa môžu na oknách vyskytnúť šmuhy, keď slnečné lúče spôsobia prirýchle odparenie čistiaceho roztoku pred dokončením samotného čistenia. 

Ani v zimných mesiacoch však neodporúčame zanedbať túto činnosť. V našich končinách sú zimy často daždivé, resp. s výdatným snežením a silným vetrom, poletujúcim lístím a prachom. Všetky tieto poveternostné podmienky prispievajú k rýchlejšiemu zašpineniu okien. Nemá to len negatívny estetický účinok, ale aj zdravotný, ako si povieme nižšie.

Jednoducho povedané – ak je okno viditeľne špinavé, je čas umyť ho. A to bez ohľadu na to, či je vonku 20 ºC alebo treskúci mráz.

Zimné umývanie okien má však svoje špecifiká. Nesie so sebou rôzne riziká, ktoré v iných ročných obdobiach nehrozia. Aj preto je najlepšie zveriť túto činnosť profesionálom, ktorí už vedia, ako si poradiť - bez ohľadu na to, aký je mesiac. 

Ak potrebujete umývanie okien v Bratislave, sme k vašim službám po celý rok.

 

Na čo si dať pozor pri umývaní okien v zime?

Zimné čistenie okien so sebou nesie celý rad rizík v podobe klzkých povrchov, vetra, dažďa, snehu, ľadu a mrazu. Všetky tieto faktory si môžu vyžiadať daň nielen na stave samotných okien, ale aj vašom zdraví. K umývaniu pristupujte nanajvýš opatrne a zodpovedne. 

Ľad predstavuje azda najväčšie potenciálne nebezpečenstvo pre sklá. Ak totiž teplota dlhodobo klesne pod bod mrazu, hrozí, že pri umývaní prasknú. Je to zriedkavý jav, ale môže sa prihodiť, najmä ak použijete pri čistení teplú až horúcu vodu. Studené vonkajšie sklo totiž nemusí v celku prežiť kontakt s ňou a môže dôjsť k okamžitému prasknutiu. 

Ďalším rizikom je používanie rebríkov, stoličiek či rôznych schodíkov v zimných podmienkach. Ich stabilita je ohrozená, najmä ak umývate okná na rodinnom dome a položíte ich na zamrznutú zem. Ani v bytovkách to však nie je bez rizika, keďže v zime je aj vaša stabilita horšia vplyvom nízkych teplôt, resp. v dôsledku vetra. 

V neposlednom rade je dôležitý aj komfort. Ak sa trasiete od zimy, umývanie nebude dôsledné. S najväčšou pravdepodobnosťou tiež bude trvať dlhšie, čo znamená, že interiér sa ochladí pod úroveň komfortu. 

 

Umývať teda v zime či nie? 

S umývaním okien je vo všeobecnosti najlepšie počkať, kým teploty vystúpia nad bod mrazu. Z dôvodu osobného komfortu, ale aj kvôli rizikám, ktoré sme uviedli vyššie. Určite sa tiež vyzbrojte správnymi prípravkami a pomôckami na umývanie okien – určenými do nižších teplôt. 

Ideálne urobíte, ak si počkáte na slnečný deň, ktorý napomôže schnutiu a aj vašej nálade.

Keď už sme pri tej nálade – vráťme sa k zdravotnému efektu špinavých okien, ktorý sme spomenuli v úvode. V najchladnejších mesiacoch roka totiž môže byť potenciálne väčší.

Počas zimy sa dni skracujú a tmavnú, čo často vedie k tomu, že ľudia majú nedostatok vitamínu D. Vystavovanie sa dennému svetlu je nevyhnutnou podmienkou pre jeho optimálnu tvorbu. Ak si chcete aj v zime udržať zdravie a posilniť imunitný systém, nesmiete jeho príjem zanedbať. Aj preto je dôležité mať čisté okná. Cez zašpinené sklá totiž dovnútra nevnikne toľko lúčov, ako potrebujete.

Najlepšie urobíte, ak okná dôkladne umyjete ešte pred príchodom mrazov a nepríjemných teplôt. Ak túto činnosť vykonáte poctivo a dôkladne, čistota vydrží až do návratu prívetivejšieho počasia. Hneď s príchodom jari potom môžete okná umyť opäť, čím zabezpečíte kontinuitu. Toto odporúčanie ide ruka v ruke s našou radou, aby ste túto činnosť opakovali aspoň dvakrát ročne.

 

Zimné umývanie okien nechajte profesionálom

Zima je jedným z najťažších období na umývanie okien a môže byť dokonca nebezpečné, ak ho nevykonáva profesionál. Riziko poškodenia skiel, alebo v horšom prípade ohrozenia zdravia, je od novembra do februára o poznanie vyššie. 

Načo teda riskovať?

My sa o umývanie okien v Bratislave a okolí radi postaráme, je to pre nás práca, ale aj koníček. Pri využití našich služieb máte garanciu maximálnej profesionality. To znamená dokonalú prácu bez šmúh, ale tiež dodržanie všetkých zásad bezpečnosti. 

Ozvite sa nám ešte dnes a vpustite zdravé lúče slnka do svojej domácnosti.