Zapáchajúca práčka, mikrovlnka, či chladnička. Takto si s tým poradíte!

 

Otvoríte chladničku, mrazničku, mikrovlnku a prvé čo zacítite je nepríjemný zápach. Znak toho, že s vašim spotrebičom nie je niečo v poriadku. Zápach je totiž neklamným znakom, že vaše domáce spotrebiče ovládli baktérie. Ide o jasný odkaz, že je nutné generálne upratovanie.

 

Ako odstrániť zápach z mrazničky?

V mrazničke necítime obvykle pri otvorení tak intenzívny zápach, ako pri chladničke. Hlboké teploty pod bodom mrazu zabraňujú množeniu baktérií, ale potrebu vyčistiť nám našepkajú zapáchajúce potraviny. Sú cítiť ako sa povie „mrazničkou“. Týka sa to aj mrazničiek, ktoré nenamŕzajú, pretože tie máme tendenciu čistiť ešte menej často. Mrazničku vyčistíme jednoducho.

 

Najprv ju odpojíme od chladenia a vyberieme potraviny. Chvíľu vydržia aj v chladničke. Steny mrazničky umyjeme bežným čistiacim prostriedkom a dobre vysušíme. Ak chcete zvýšiť dezinfekčný účinok, pridajte na liter vody, 5 ml vodky.

 

Ako odstrániť zápach z chladničky?

Je často výsledkom rozliatych tekutín, prípadne zhnitého ovocia, zeleniny, omrviniek. Problémom môže byť aj zanesený odvodňovací kanálik, kadiaľ odteká namrazená voda. Dôvodov zápachu je naozaj veľa. Preto je potrebné chladničku kompletne vyčistiť aspoň dvakrát ročne. Po odpojení z elektriny a vybratí potravín, môžete do chladničky postaviť hrniec s vriacou vodou.

 

Na liter a pol vody pridajte aj pol litra octu a nechajte pôsobiť. Poprvé to rýchlo rozmrazí chladničku a podruhé ide o základnú dezinfekciu. Následne umyjete chladničku bežnými čistiacimi prostriedkami. Nezabudnite umyť poličky, škáry aj odtok.

 

Ako odstrániť zápach z práčky?

Je veľmi častý, nakoľko práčka je nielen zdrojom čistého šatstva, ale aj nepríjemného zápachu. Na ňom sa podpisuje fakt, že práčka po praní nestihne vždy stihne dobre preschnúť a vlhkosť je vodou na mlyn množeniu baktérií a plesní. Preto je základnou ochranou nechávať práčku otvorenú. Pravidelne vykonávajte údržbový program prania s čističom práčok. Ak to však nepomáha, je potrebné pristúpiť k čisteniu.

 

Domáce gazdinky odporúčajú pridať do práčky liter octu a pustiť program na „deväťdesiatku“.  Zásobník na prací prášok vyberte, nechajte odmočiť v octe a poriadne premyte. Rovnako je vhodné octom pretrieť aj tesnenia. Následne všetko umyť mydlovou vodou a pustíte jeden prací cyklus naprázdno. Pri kompletnej očiste nezabudnite ani na filter práčky. Jeho prečistenie by sa malo vykonať minimálne raz za tri mesiace.

 

Ako odstrániť zápach z mikrovlnky?

Niekedy nestačí mikrovlnku len vyvetrať. Zápach sa v nej môže osadí na niekoľko dní. Ak dôjde aj znečisteniu jedlom, prípadne zatečeniu, ide o zápach, ktorý už nevyvetráte a je potrebné spotrebič vyčistiť. Opäť prichádza na rad rozobratie vnútorných súčastí a umytie čistiacim prostriedkom. Ak chcete spoľahlivý a eko prostriedok, vyrobte si ho. Na jeden liter roztoku potrebujete, liter teplej vody a lyžicu jedlej sódy. Do osobitnej nádoby si dáte lyžicu octu a lyžicu esenciálneho oleja. Rozmiešanú zmes pridáte do pripravenej vody so sódou. Roztok môžete naliať do rozprašovača a postriekať ním vnútorný priestor mikrovlnky. Potom už len jemne pretrieť. Zápach zmizne a ostane príjemná vôňa.

 

Skúste generálne upratovanie

Ak sa vám nechce s každým domácim spotrebičom tráviť čas, môžete si zavolať našu firmu na generálne upratovanie. V rámci neho je v cene aj čistenie vnútra spotrebičov. Používame kvalitné ekologické čistiace prostriedky, ktoré zaručia profesionálnu čistotu aj vysokú mieru hygieny.