Ekologické upratovanie: Upratovanie bez chémie

Primárnym cieľom upratovania je domácnosť vyčistiť od špiny, neporiadku aj nečistôt. Nie ich nahradiť napríklad chémiou, ktorá môže v mnohých prípadoch organizmu škodiť viac ako bežné prachové častice. Preto je súčasným trendom v upratovaní prechod k ekologickejším formám čistenia. Dnes si predstavíme tie najúčinnejšie, ktoré vám vyčistia domov bez toho, aby ho zašpinili chémiou.

Ekologické prostriedky prospievajú zdraviu

 

Čím menej chémie v domácnosti, tým lepšie pre zdravie nás všetkých. V niektorých prípadoch môže byť ekologické čistenie aj cestou k zlepšeniu zdravia. Hlavne v prípade, ak máte doma alergikov, ktorým chémia často zhoršuje priebeh ochorenia. Znížiť podiel chémie a staviť na ekologické čistiace prostriedky sa však odporúča aj v prípade, ak :

 

  • máte malé deti
  • trpíte dýchacími ťažkosťami
  • máte domáce zvieratá
  • jednoducho to myslíte s planétou dobre.

 

Mydlová voda

 

Klasická mydlová voda je vynikajúci čistič. Samozrejme zvolíte si mydlo, ktoré patrí do kategórie prírodnej kozmetiky a máte vcelku účinný čistiaci prostriedok, ktorým vyčistíte zrkadlá, obkladačky, môžete ju použiť aj na umytie dlažby. Vynikajúco vyčistí napríklad poháre, hodí sa aj na prepratie oblečenia. Jednoduché riešenie na dovolenky alebo na internát, kde stačí jedno mydlo na viacero použití.

 

Sóda bikarbóna

 

Vyčistí a nepoškriabe. Je skvelá aj na vytiahnutie čerstvého znečistenia z kobercov. Jej čistiaci efekt je známy už viac ako 4000 rokov a môžete ju prakticky použiť na čistenie čohokoľvek. Zbavuje sa starých povlakov, vyčistí rúru, dosky na krájanie, kovové kanvice aj čajníky. Dokonca aj zašlým príborom dodá lesk, aký mali, keď ste ich prvý raz použili.

 

Prášok (nielen) do pečiva

 

Vynikajúci na čistenie toalety. Naneste ho na znečistené povrchy a nechajte pôsobiť. Zvonom môžete znížiť hladinu vody v mise a nasypať do nej balenie prášku do pečiva. Po pár minútach toaletu vydrhnite a bude žiariť čistotou.

 

Ocot

 

Jeho čistiace vlastnosti sú dobre známe. Vie odstrániť vodný kameň prakticky zovšadiaľ. Málokto však vie, že je účinný aj na dezinfekciu a čistenie dreveného riadu a varešiek.

 

Ekologické čistenie aj na odolnú špinu

 

Ekologické čistiace prostriedky možno využívať aj na silne znečistené povrchy. V takomto prípade však už ani ocot nie je riešením, hlavne ak nechcete, aby vám celý priestor prestúpila jeho nie práve ideálna aróma. Tu existujú  napríklad alternatívy v podobe čistenia horúcou parou. Parné čistenie je vysoko spoľahlivé aj na silne znečistené povrchy a na čistenie využíva len horúcu vodu a tlak. Pritom dokáže zahubiť aj vírusy a baktérie. Parou môžete čistiť dlažby, okná, mastné povrchy, všetko, čo znesie horúcu vodu.

 

Ekologické a pritom účinné

 

Ďalšou formou na boj proti odolnej špine sú čistiace prostriedky vyrábané čisto na ekologickej báze, no sú produkované v priemyselnej výrobe. Použitie takýchto čistiacich prostriedkov je vysoko účinné a pritom nezaťažuje planétu a neškodí zdraviu. Samozrejmosťou je, že takéto prostriedky nie sú testované na zvieratách. Preto aj naša spoločnosť používa na čistenie len paru alebo ekologické prostriedky a materiály.

 

Ekologické tkaniny

 

V súčasnosti je možné s posunom techniky využívať napríklad nano tkaniny alebo tkaniny s nanočasticami striebra, ktoré dokážu čistiť a dezinfikovať príbytok, prakticky bez použitia chémie.

 

Ekologické čistenie neznamená čistenie menej kvalitné. Práve naopak. Čistiaci efekt je vynikajúci a svoj domov nebudete znečisťovať chémiou. Preto aj my pri všetkých upratovacích službách od umývania okien, cez hĺbkové čistenie kobercov alebo generálne upratovanie domácnosti, využívame ekologické čistiace prostriedky a materiály.