Ako na veľké vianočné upratovanie?

Vianoce sú tu čo nevidieť a to pre mnohých z nás znamená aj veľké upratovanie. Uznávame, spravidla nejde o činnosť, ktorá patrí u ľudí medzi obľúbené. Ale dobrou správou je, že ak ho vykonáte poctivo a v predstihu, čistota v domácnosti vám vydrží nielen na sviatky, ale celé mesiace v novom roku. Nuž a ak na to nemáte čas, najlepšie je obrátiť sa na profesionálov. K dispozícii sme vám aj my. 

 

Vianočné upratovanie - postup

  1. Umývanie okien

Určite chcete mať počas Vianoc skvele vyzerajúci domácnosť a čisté okná sú jedným z jej pilierov. Stopy po daždi, snehu a nečistoty na skle či na parapete nevyzerajú dobre. Okrem toho sa tieto nežiaduce prvky môžu dostať dovnútra, korodovať a kontaminovať rámy a poškodiť celé okná. Zanedbávanie čistenia a údržby môže viesť až k vzniku prasklín a škrabancov. 

Okrem toho chcete počas Vianoc mať okná čisté aj preto, lebo v tomto čase mnoho z nás očakáva hostí.

Nezabúdajme ani na zdravotný aspekt. Nečistoty sa môžu na vašich oknách hromadiť, čo znižuje kvalitu vzduchu aj v interiéri. Pleseň je jedným z tých horších votrelcov a nesie so sebou rôzne riziká aj pre ľudí. Keďže nechcete mať žiadne zdravotné problémy počas sviatkov pokoja, počas vianočného upratovania si dajte pri oknách záležať. 

Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je stiahnuť závesy a vytiahnuť žalúzie, aby ste okná mohli dobre vyčistiť. Využite túto príležitosť a záclony rovno aj vyperte. Pomocou handry či kefy odstráňte prach z rohov okien. 

Na záver je čas vyčistiť samotné sklá.  Môžete to urobiť pomocou octového roztoku, saponátu (ľudovo povedané "okeny")  alebo mydlovej vody, ktoré nanesiete na okno. Potom pomocou kúska handričky čistite sklo pohybmi v tvare S, aby ste predišli šmuhám a pruhom. Môžete tiež použiť stierku. Vyhýbajte sa používaniu papiera, pretože môžu zanechať škrabance na okne.

Ak máte záujem o umývanie okien v Bratislave a okolí, radi vám pomôžeme. Zverte túto činnosť do rúk odborníkom a výsledkom sú žiarivo čisté okná.

 

  1. Tepovanie kobercov a sedačiek

Počas vianočného upratovania je ten správny čas pozrieť sa na vaše koberce a čalúnenia, vrátane sedačiek, stoličiek a stolov. Vy, aj prípadní hostia, strávite väčšinu sviatkov spravidla práve na vašich pohovkách. Je teda dôležité, aby vyzerali čo najlepšie. Skutočnú čistotu dosiahnete predovšetkým hĺbkovým tepovaním. 

Túto činnosť je najlepšie zveriť do rúk profesionálom. Tak máte istotu, že bude odstránená aj špina, ktorá je ukrytá hlboko vo vláknach koberca, sedačky či kresla. Vysávaním odstránite iba povrchovú vrstva prachu, aj to nie vždy dokonale. Ale profesionál dokáže vaše pohovky, kreslá a koberce vyčistiť do hĺbky vlákna. Vo výsledku budú vyzerať ako nové a stačí pritom jedna návšteva.

Máte záujem o hĺbkové čistenie kobercov a sedačiek? Teraz je ten najlepší čas na rezervovanie termínu. Čím skôr sa nám ozvete, tým skôr získate neopakovateľný pocit čistej domácnosti. A z veľkého upratovania je razom malina.

 

  1. Záverečné čistenie

Okrem dôkladného hĺbkového čistenia a umytia okien vám zostáva už len niekoľko rýchlych úprav. Utrite všetky povrchy od prachu a vydrhnite všetky škvrny. V každej obytnej izbe, ale aj v kuchyni a kúpeľni. Povysávajte popadané ihličie zo stromčeka.

Odporúčame tiež vopred vyprázdniť všetky koše, aby ste si mohli užiť Vianoce naozaj bez práce. Oblečenie dajte prať v predstihu, aby ste ho pred príchodom sviatkov stihli aj zvesiť. Nakoniec sa uistite, že všetky vaše poháre a riady sú žiarivo čisté, sviatočný obrus biely a voňavý a všetko je pripravené na Vianoce.


Pustite sa do vianočného upratovania ešte koncom novembra, aby ste tie najväčšie činnosti mali hotové už s príchodom posledného mesiaca. V decembri totiž budete mať zhonu až-až. Pamätajte, ak na veľké upratovanie nemáte čas či chuť, my vám radi doprajeme pôžitok z dokonale čistej domácnosti.