Ako sa správne starať o koženú sedačku?

Investícia do koženej sedačky nie je lacnou záležitosťou. Dokáže vydržať podstatne dlhšie ako textilná, ale iba v tom prípade, že sa o ňu majiteľ stará. Ako sa však starať o sedačku a ako ju čistiť, aby ste jej neublížili a mohli sa z nej dlho tešiť?

 

KOŽA JE ŽIVÝ MATERIÁL

Nemyslíme teraz lacné eko kože, ale pravé kožené sedačky, ktoré dokážu prežiť generácie. Koža dýcha, je pevná, pružná, prispôsobivá, je to prírodný materiál a vďaka pravidelnej starostlivosti ostane vždy elastická a zachová si svoj luxusný vzhľad. To všetko však len pri pravidelnom čistení a vhodnej starostlivosti. V opačnom prípade z jej pýchy ostane len slabý odlesk.

 

ZÁKLADNÁ STAROSTLIVOSŤ O KOŽENÝ NÁBYTOK

Starostlivosť o kožu nie je nejako extra náročná, ale vyžaduje špecifický prístup a zabezpečenie vhodných podmienok od momentu, ako kožený nábytok prinesiete domov. Vždy dbajte na to, aby ste kožený nábytok neumiestňovali príliš blízko k radiátoru a k sálavým zdrojom tepla. Vzdialenosť by mala byť minimálne 30 centimetrov.

Taktiež je vhodné kožu chrániť pred dopadaním priameho slnečného svetla a pri čistení používajte iba prostriedky vhodné na údržbu koženého nábytku.

 

ČO ROBIŤ PRI ZNEČISTENÍ?

Aj kožená sedačka sa dá znečistiť. Tu však platí zásada, že fľaky nikdy nečistite mechanicky ani tlakom. Nepoužívajte prípravky s obsahom rozpúšťadiel, ktoré by koženú sedačku nenávratne poškodili. Existuje špeciálna chémia na čistenie kože, ale najvhodnejšie je pri kožených sedačkách zveriť čistenie do rúk odborníkom.

Vďaka moderným technológiám sa dnes dajú špeciálnymi čistiacimi prostriedkami vyčistiť z kože rôzne druhy škvŕn a nečistôt, vrátane miest popísaných perom, či fixkami.

 

KRÁSNA, ČISTÁ A VEČNE MLADÁ

Koža je prírodný materiál, ale ak ho viete udržiavať, ostane prakticky večne mladý. Preto ako profesionáli vieme, čo pre ňu platí. Na koženú sedačku nanesieme prostriedok na čistenie a omladenie kože, následne ho ručne zapracovávame do koženej sedačky špeciálnymi kefkami a utierkami.

Kožu je potrebné impregnovať minimálne každý rok špeciálnym prostriedkom. Jej podmienkou je však dôkladné vyčistenie samotnej sedačky. Profesionálne vykonaná impregnácia bezprostredne po čistení pomáha stabilizovať farby, aby bola sedačka stále rovnako krásna. Tak isto zaisťuje pružnosť kože, zabraňuje prenikaniu vody a vlhkosti. Na druhej strane zabraňuje aj vysúšaniu a následnému popraskaniu kože, zvyšuje odolnosť proti zašpineniu a má dlhodobý účinok.