Chcete zdravý spánok? Neurobte s matracom túto chybu

 

To, že kvalita matraca vplýva na spánok nie je žiadnym tajomstvom. Nejde však iba o komfort. Mimoriadne dôležitá je tiež zdravotná stránka a nemáme teraz na mysli bolesti krížov či chrbtice v dôsledku jeho tvrdosti. 

 

Zabúdať netreba ani na jeho ochranu a pravidelné čistenie. Vplyvom externých činiteľov sa totiž matrac znehodnocuje a postupne môže predstavovať aj riziko pre ľudské zdravie.

 

My vám prinášame cenné rady, ako tomu predísť a zároveň predĺžiť jeho životnosť.

 

Zdravý spánok na matraci - iba s chráničom

 

Jedna z najčastejších chýb, ktoré robia majitelia matracov je, že ich dostatočne nechránia. Nájdu sa dokonca prípady, v ktorých ľudia spia priamo na takom, aký si doviezli z obchodu. Stačí pritom používať kvalitný chránič matraca a predídete mnohým problémom.

 

Prečo je to dôležité?

 

Väčšina chráničov matraca vyzerá ako obdĺžniková hrubšia plachta, ktorá sa upevňuje pomocou všitých gúm v rohoch. Nepokrýva celý matrac, iba jeho jednu časť (zvyčajne vrchnú). Chráni ho pred znečistením, baktériami a niektorými alergénmi. Tieto chrániče sú spravidla vyrobené z vodeodolných a priedušných materiálov, neznehodnocujú teda kvality matraca. Je možné ich bez problémov prať.

 

Pozor! Plachta z posteľnej bielizne neplní úlohu chrániča matraca. Pre dosiahnutie maximálneho efektu je ideálne používať oboje súčasne.

 

Na matrac "útočí" kvantum externých vplyvov- pot, odumretá koža, vlasy, roztoče, prach, hrubá špina, srsť a ďalšie. Ak ho pred nimi nechránime, dochádza k rýchlemu znehodnocovaniu. Nehovoriac o zdravotných rizikách a zníženej kvalite spánku.

 

Včasné investovanie do ochrany matraca vám môže ušetriť nielen nervy, ale aj peniaze. Nechránený matrac je totiž potrebné čistiť častejšie, čo sa odrazí na vyšších výdavkoch.

 

Keď už sme pri tom čistení….

 

Ako často čistiť matrac? 

 

Vo všeobecnosti odporúčame čistiť matrac aspoň raz za 6 mesiacov. To je minimálny interval. Samozrejme, ak naň niečo rozlejete, alebo ho ináč zašpiníte, mali by ste ho vyčistiť ihneď, ideálne predtým než škvrna zaschne. Používanie kvalitného chrániča matraca zníži frekvenciu čistenia, avšak z času na čas sa tejto činnosti nevyhnete. Najlepšie urobíte, ak ju zveríte do rúk odborníkom.  

 

Myslite na to, že pravidelné čistenie pomáha predĺžiť životnosť vášho matraca. Neriešené znečistenie či roztoče dokážu natrvalo poškodiť vlákna, znížiť jeho pevnosť a celkovú kvalitu a komfort. Navyše, zdravý spánok na matraci je možný iba vtedy, ak je matrac čistý.

 

Nezabudnime tiež na dôležitosti obracania matraca aspoň každé tri mesiace. Predchádzate ním vytvoreniu priehlbín na miestach, kde každú noc spite. Pri obrátení si však môžete všimnúť zašpinenie od roštu. Pri pravidelnom čistení by ste teda nemali zanedbávať ani túto oblasť.


Ako sme už uviedli, najlepšie je zveriť čistenie matraca do rúk profesionálom. Iba tak máte istotu, že bude vyčistený naozaj až na koreň vlákna. Za nás hovoria skúsenosti - neváhajte nás kontaktovať, ak máte záujem o profesionálne služby.