Tepovanie matraca: Ak sa oň nestaráte pravidelne, môže spôsobiť zdravotné problémy

 

S našimi matracmi máme každú noc, dá sa povedať, až osobný kontakt. Je preto prekvapivé, že mnoho ľudí zabúda na či dokonca rovno zanedbáva ich pravidelné čistenie. To sa však môže s plynúcim časom vypomstiť. Ak sa totiž o svoj matrac pravidelne nestaráte, nevytepujete ho, prípadne ho nezveríte profesionálom, môže to zanechať následky na vašom zdraví.

Rozhodli sme sa vám teda v rámci osvety spísať dôvody, prečo túto starostlivosť nezanedbať a ako často je potrebná.

Ako často absolvovať tepovanie matracov?

Ak je váš posteľný matrac viditeľne špinavý a nečistota nejde odstrániť bežnou povrchovou úpravou, tepovaniu sa nevyhnete. Takto by sme teda mohli definovať prvý „indikátor“. Ak je na matraci viditeľná nečistota – o to viac ak ide napríklad o škvrnu, ktorá určite prenikla aj do hĺbky – je potrebné absolvovať tepovanie

Druhé hľadisko môžeme označiť ako časové. Je zradnejšie v tom, že potreba tepovania nie je na prvý pohľad zjavná. S plynutím času sa aj vo vašom matraci totiž množia nebezpečné mikroorganizmy, ktoré poznáme pod označením roztoče

Poďme sa spoločne pozrieť na šokujúce a, priznajme si, aj trochu nechutné čísla.

V používanom matraci totiž po roku bez čistenia môže byť aj niekoľko miliónov roztočov, ktoré si tam nažívajú aj so svojimi výlučkami. Nie sú viditeľné voľným okom, ale sú tam. Dospelá samička prachového roztoča dokáže za svojho života naklásť aj 100 vajíčok. Počet jedincov vo vašej posteli teda môže vyrásť exponenciálne aj v priebehu niekoľkých mesiacov. Po spomínanom roku môžu dokonca 10% z váhy matraca tvoriť práve roztoče a ich výlučky.

Dostávame sa teda k druhému odporúčaniu. Tepujte, prípadne nechajte svoj matrac vytepovať minimálne raz ročne

Prinášame vám 5 dôvodov, prečo to nezanedbať.

1. Znížite tak riziko alergií a svrbenie

Prítomnosť roztočov so sebou nesie viaceré zdravotné riziká a nepríjemnosti. Jednou z nich je vznik, alebo potenciálne zhoršenie alergických reakcií. Či už pôjde o alergiu na prach, alebo priamo alergiu na roztoče. Aj keď ich nemáte diagnostikované, dlhodobým kontaktom so znečisteným matracom u vás veľmi jednoducho môžu vzniknúť.

Odstránením týchto a ďalších mikroorganizmov (napríklad baktérií) výrazne stúpne kvalita vášho spánku. Nebudete sa budiť na kýchanie a kašeľ, či nepríjemne svrbenie pokožky. Žiaden plný nos a bolesti hlavy. 

2. Zvýšite kvalitu ovzdušia v miestnosti

Matrac si s istou dávkou nadsadenia môžeme predstaviť ako špongiu. Vsaje do seba a absorbuje prach, špinu, odumretú pokožku, pot, sliny a ďalšie telesné tekutiny. Opäť ide o nechutnú, ale pravdivú predstavu. 

Vždy, keď si na svoj matrac sadnete, alebo ľahnete na posteľ, tak istý objem týchto častíc sa dostane aj do vzduchu v miestnosti. Klesá tým jeho kvalita. V predmetnom interiéri sa vám tak môže náročnejšie dýchať, spálňa môže zapáchať. 

Týchto nečistôt sa zbavíte iba pravidelným tepovaním matracov.

3. Odstránite zápach

Niečo sme naznačili už v predošlom dôvode. Poďme si to však rozpísať o niečo viac. Roztoče v posteli žijú, umierajú, množia sa a produkujú výlučky. Táto zmes biologických procesov nevonia. Práve naopak, živorí vo vašom matraci a ten po čase môže zapáchať.

To má priamy vplyv na kvalitu vášho spánku a ďalšie činnosti, ktoré v posteli robíte. Nikto totiž nechce tráviť čas niekde, kde to smrdí. A už vôbec tam nechce spať.

Dôkladným vytepovaním matraca nielenže odstránite tento nepríjemný zápach, ale zanecháte ho aj sviežo voňavý. Zaspávať sa vám bude výrazne lepšie. 

4. Predĺžite životnosť matraca

Neklamme si, niekedy tá zanedbaná starostlivosť o matrac môže vyústiť až k tomu, že ho jednoducho môžete vyhodiť. Poškodenie je natoľko nezvratné, že ani hĺbkové čistenie už nepomôže.

Roztoče totiž môžu poškodiť švy a spoje v matraci, ten sa tak bude jednoduchšie trhať a ničiť. Toto je častým javom predovšetkým vtedy, keď sa čistenie naozaj zanedbáva. Najlepším a najekonomickejším riešením je tomu predchádzať.

A to sa dá jedine pravidelným čistením, ideálne od profesionálov. Nenechávajte nič na náhodu a starajte sa o svoj matrac pravidelne. Investícia do nového totiž nie je práve najlacnejšou záležitosťou.

5. Zlepší sa celková kvalita vášho života

Nie je žiadnym tajomstvom, že spánok má priamy vplyv na kvalitu vášho života. Ak ho máte nedostatok, prípadne sa často budíte a podobne, tak sa to odrazí na viacerých aspektoch. Zhoršuje sa vaše sústredenie, imunita, nálada a podobne.

Predpokladom kvalitného spánku je nielen pohodlný, ale predovšetkým ČISTÝ matrac. Bez škvŕn, bez zápachu, bez dier, bez roztočov v posteli. Môže sa teda zdať, že vplyv pravidelného čistenia bádať len v spálni, ale nie je to tak. Pocítite ho aj po ostatných stránkach života.

Hĺbkové a profesionálne tepovanie matracov nie je jednoduchou záležitosťou. Aj keď vám nič nebráni realizovať ho svojpomocne, školený profesionál ho skrátka zvládne lepšie. Je totiž vyzbrojený nielen cennými skúsenosťami a know-how, ale aj účinnou technikou, napríklad vysávačom na roztoče, a chémiou. Práve kombinácia týchto skutočností vedie k tomu, že váš matrac naozaj dostane „kúru“, ktorú potrebuje. A poďakuje sa vám aj váš zdravotný stav.

Ak si aj vy chcete zlepšiť spánok, náladu a zdravie, neváhajte a kontaktujte nás. Tepovanie matracov je našou špecialitou už vyše 26 rokov.