Matrace, periny a obliečky: Ako sa o ne starať správne?

Ako budeme spať, tak čerství sa ráno zobudíme. Dobrý spánok zaručí aj čistota prostredia, v ktorom spíte. Prach roztoče, plesne a alergény sú totiž nepriateľmi dobrého spánku. Preto je potrebné sa ich pravidelne zbavovať, pretože ich tvorbe v posteli sa zabrániť nedá.

 

ZÁKLADNÁ DENNÁ STAROSTLIVOSŤ

Aj posteľ potrebuje rannú hygienu. Po priemerne ôsmich hodinách spánku je vhodné vankúš a perinu ponatriasať. Vďaka tomu si náplň zachová svoj tvar a páperie pružnosť. Nie je vhodné postele ani zakrývať dodatočnou prikrývkou. Vankúše a paplóny sa tým zľahnú.

To navyše uzatvorí vlhkosť, ktorá sa usadí vo vzduchových dutinkách a to je ideálne prostredie pre vznik plesní a životný priestor roztočov. Dobrým tipom je, že ak idete paplóny a vankúše prať, do  bubna môžete pridať tenisovú loptičku. Budú opäť nadýchané.

Vankúše a paplóny aspoň raz do roka vyperte na 60 °C, aby ste sa zbavili všetkých mikroorganizmov a roztočov.

 

VÝMENA V PRAVÝ ČAS

Pravidelná starostlivosť síce predĺži životnosť perín, ale je vhodné ich po desiatich rokoch aj tak vymeniť. Čo sa týka vankúša, ten je podstatne namáhanejší ako perina a tak je vhodné ho vymeniť aj po dvoch rokoch. Do vankúša totiž každú noc zvyknú vsakovať aj pot, slzy, mastnota aj sliny.

 

OBLIEČKY RADŠEJ PREŽEHLITE

Obliečky je vhodné vymieňať raz za dva týždne. Perte ich vyvrátené  pri teplote 60 stupňov Celzia. Posteľnú bielizeň môžete sušiť aj žehliť. Aj samotný proces žehlenia posteľnú bielizeň do istej miery dezinfikuje. Preto netreba túto časť starostlivosti opomínať len preto, že sa aj tak bielizeň už prvú noc pokrčí.

 

MATRAC OCHRAŇUJTE ZVONKA A ČISTITE DO HĹBKY

Pri starostlivosti o matrac je alfou a omegou pozorne prečítať informácie od výrobcu. Medzi všeobecné rady však patrí matrac pravidelne pretáčať a vysávať ho raz týždenne. Matrac samozrejme vyprať nemôžete. Teda aspoň nie klasickou cestou a preto sa odporúča aspoň raz za rok mu dopriať hĺbkové čistenie v podobe tepovania. To ho prakticky vyperiete po celej štruktúre a vám ostane čistý matrac bez špiny a roztočov.

Pomôžete tak nielen životnosti matracu, ale aj vášmu zdravšiemu spánku.  Na predĺženie životnosti a zlepšenia zdravia je vhodné používať aj chránič matracov. Pretože tie dokážu zachytiť prevažnú časť potu aj vlhkosti, ktorá by inak prenikla priamo do matracov. Chránič môžete následne ľahko sňať a oprať v práčke.