Alergia na prach - ako predchádzať zhoršeniu príznakov?

 

Nepríjemnosťou alergie na prach je, že vás trápi celoročne. Prachu sa totiž nevieme zbaviť v žiadnom ročnom období a trápi nás aj priamo v našom domove. Pod alergiou na prach však vo všeobecnosti rozumieme hlavne alergiu na roztoče a ich výlučky. Preto ak chcete eliminovať alergické prejavy, musíte čo najlepšie eliminovať zdroj alergie.

 

Začnite u imunológa

Medzi hlavné prejavy alergie na prach patrí zhoršené dýchanie v interiéri. Pocit, že sa vám ťažšie dýcha a všetko sa zhoršuje, ak si ľahnete do postele. V noci sa budíte, škriabe vás v hrdle, zahlieňuje vás, máte  upchatý nos a ráno sa cítite bez energie. Tak s týmto bojujete, je vhodné navštíviť imunológa. Pretože neliečená alergia na prach môže prejsť až do astmy, ktoré ohrozuje život.

 

Čo je to alergia na prach?

Ak vám lekár diagnostikoval alergiu na prach, tak je potrebné rozumieť, na čo ste vlastne v prachu alergický. Najčastejšie je to na roztoče a ich výlučky. Problém roztočov a ich výlučkov je hlavne v ich váhe. Síce ide o mikroskopické častice, sú ťažšie ako napríklad psie alebo mačacie alergény. Tie totiž ostávajú dlhodobo rozvírené vo vzduchu, zatiaľ, čo roztoče a ich výlučky klesajú k zemi, na koberce, usadzujú sa v matracoch, vankúšoch a víria sa pri pohybe. Preto majú alergici nepríjemné alergické prejavy práve počas noci. Základnou metódou, ako znížiť prejavy alergie zbaviť sa roztočov.

 

Problémové textílie

Roztočom sa v živote vyhnúť nedá, ale ich výskyt sa dá eliminovať. Prvou formou odboja je ochrana textílií. Alergici by mali používať špeciálne plachty a poťahy na matrace, ktoré neprepustia roztoče, ale prepustia vlhko a pary. Samozrejmosťou je vankúše a obliečky pravidelne prať. Ak ste silný alergik, intenzita prania je tu aspoň raz za týždeň na teplote 60 a viac stupňov. To platí aj o posteľnej bielizni.

 

Hĺbkové čistenie

Pranie a zabránenie prieniku roztočov do ovzdušia je pasívnou formou ochrany. Tou aktívnou je pravidelné hĺbkové čistenie, ktoré dokáže matrace, čalúnené sedačky aj koberce do veľkej miery zbaviť ako roztočov, tak aj ich výlučkov. Bežné vysávanie nedokáže vytiahnuť z tkanín zďaleka také percento nečistôt ako hĺbkové čistenie a tepovanie. V prípade alergika na prach je vhodné tepovať minimálne dvakrát ročne. Ako textil v izbe alergika, tak aj matrace. Vďaka tomu sa zníži podiel roztočov a ochranné poťahy na matrace a obliečky budú ešte účinnejšie. Takýmto prístupom zabránite prejavom alergie, ale zároveň znížite aj riziko, že prerastie do astmy.

 

Vysávajte so špeciálnymi filtrami

Hĺbkové čistenie musí ísť ruka v ruke s kvalitným vysávaním a to hlavne s použitím HEPA filtra, ktorý zabráni opätovnému prenikaniu roztočov a prachu po vysávaní do miestnosti. Nezabudnite na pravidelné vetranie. Roztočom vyhovuje teplo a vlhkosť. Preto vetrajte aspoň trikrát denne počas dvoch až troch minút v zime a pätnástich minút počas leta.

 

Vybavenie miestnosti pre alergika

Pravidelné upratovanie a hĺbkové čistenie je potrebné kombinovať aj so správnym zariadením priestoru. Napríklad problematické sú závesy, záclony aj staré plyšové hračky. Eliminujte ich. Z tvrdých povrchov sa zbavíte prachu aj roztočov rýchlejšie. Rovnako je vhodné niekoľkokrát počas roka spraviť generálne upratovanie a vymiesť prach spolu s roztočmi aj spoza skríň, z povrchov na skrinkách, spoza postele a kútov.

 

Generálne upratovanie realizujeme rovnako aj spoločne s hĺbkovým čistením kobercov a matracov, alebo aj samostatne. Kombináciou týchto metód veľmi účinne a spoľahlivo zbavíte priestor roztočov a zmiernite prejavy alergie na prach.