Čistenie koženej sedačky: Viete, ako na to?

Fľaky na koži sú nočnou morou každého majiteľa sedačky či kresla z tohto materiálu. Pôsobia ako päsť na oko a ak si ich všimnete neskoro - čo je niekedy už hodinu po vzniku - tak vyzerajú neodstrániteľne. Čistenie koženej sedačky vo vlastnej réžii je náročné a pravdupovediac často aj neefektívne. Po zaschnutí škrvny či fľaku je totiž riziko, že neodborným zásahom materiál poškodíte, vysoké. 

Aj napriek tomu sú isté kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste škodu minimalizovali. A potom neváhajte a ozvite sa profesionálom.

Napríklad ak potrebujete čistenie koženej sedačky v Bratislavea okolí, zavoláte nám. Máme vyše 26-ročné skúsenosti s rôznymi druhmi materiálov a naozaj odolnou špinou. Zverte svoju sedačku nám a my vám ju vrátime ako novú.

Rovnako sa nám ozvite, ak zháňate pravidelné, “údržbové” čistenie koženej sedačky, ktoré by ste mali absolvovať aspoň raz za pol roka. Môžete ho realizovať aj vo vlastnej réžii, ale uistite sa, že viete, ako na to (tipy nájdete nižšie). My vám povrch nielen vyčistíme, ale ak to bude potrebné, tak vykonáme aj ošetrenie koženej sedačky prípravkami na impregnáciu.

 

Prvá reakcia je najdôležitejšia 

Ak máte to “šťastie”, že ste si fľak či skvrnu všimli hneď po vzniku, máte maličkú výhodu. Čas totiž hrá proti vám.

Prvé, čo by ste mali urobiť je priložiť na postihnuté miesto suchú handru (napríklad z mikrovlákna), ktorá nasaje tekutinu z povrchu. V žiadnom prípade povrch nedrhnite, nečistotu akurát zatlačíte hlbšie, nehovoriac o tom, že koža môže pri priveľkom tlaku popraskať. 

Vyhnite sa tiež používaniu agresívnych chemikálií. Čistenie koženej sedačky si vyžaduje odborný a citlivý prístup a najmä na mieru šité prostriedky. Niektoré chemikálie totiž dokážu z kože odstrániť jej prirodzený ochranný filter, čím ju iba vystavia ďalšiemu poškodeniu. 

Dajte si tiež pozor na používanie priveľkého množstva vody. Koža je tiež savý materiál (aj impregnovaná) a ak dôjde k absorpcii, môže to opäť viesť k popraskaniu a k vzniku takzvaných “máp”. 

Myslite ešte na jednu vec - nie je koža, ako koža. Tento krásny prírodný materiál je výnimočný a má unikátnu štruktúru. Ináč reaguje staršia koža, iné vlastnosti má čisto nová kožená sedačka. 

Ak teda dôjde ku domácej katastrofe, zverte radšej čistenie koženej sedačky profíkom.

 

Dôležitá je aj pravidelná starostlivosť 

O čosi menej dramatické to je pri pravidelnom čistení koženej sedačky. Interval údržby sa odvíja od viacerých faktorov, okrem iného:

 - frekvencie používania,

- zašpinenia,

- veku sedačky,

- farby.

 

Ako sme uviedli na samom začiatku, pravidelné čistenie koženej sedačky vykonávajte minimálne raz za pol roka. Pri intenzívnom používaní aj častejšie. Samozrejmosťou je, že prach z nej utierajte vždy, keď je to potrebné - používajte suchú utierku z mikrovlákna, alebo naozaj jemnú kefu. 

Pri akomkoľvek čistení a ošetrovaní kože je potrebné používať prípravky, ktoré sú výrobcom odporúčané presne na tento materiál (v prípade núdze nedráždivé prírodné mydlo). Za žiadnych okolností nepoužívajte “univerzálne” chemikálie, pracie prášky, aviváž či bežné saponáty. Ich vplyvom koža stráca svoje vlastnosti a atraktívny vzhľad. 

Dôležitá je tiež impregnácia, alebo ošetrenie koženej sedačky prípravkom, ktorý jej dodá ochranný faktor a lesk. Nepoužívajte masti, detské oleje, indulonu a podobné recepty starých mám. Najlepšie urobíte, ak aj poctivé ošetrenie koženej sedačky prenecháte odborníkom. 

Impregnáciou získava koža mladistvý vzhľad so živými farbami. Okrem toho je chránená pred vlhkosťou a škvrnami (čo ale neznamená, že je teraz vodeodolná, pozor!).  

Ak si so špinou na sedačke neviete rady, alebo by ste radi túto činnosť delegovali na niekoho iného, ste na správnej adrese. S čistením koženej sedačky v Bratislave a okolí vám radi pomôžeme. Čím skôr sa nám ozvete, tým skôr prinavrátite svojmu interiéru lesk elegancie!