Ako dlho trvá tepovanie kobercov, sedačiek a ich schnutie?

 

Jedna z najčastejších otázok, s ktorými sa stretávame od klientov je: ako dlho trvá tepovanie sedačiek, kobercov a ich následné schnutie? Veľmi radi by sme každému dali jednoznačnú a presnú odpoveď, ale nie je to možné. Samotné tepovanie kobercov, sedacích súprav a iných povrchov totiž závisí od viacerých taktorov. V tomto texte vám priblížime, o ktoré ide.

Čistenie kobercov a sedacích súprav je nevyhnutnou súčasťou ich údržby. Cieľom je, aby vyzerali čo najlepšie a to čo najdlhšie, a zároveň aby nepredstavovali zbytočné zdravotné riziko. Koberce, sedačky, matrace a iné povrchy zachytávajú kvantum nečistôt a môžu sa stať živnou pôdou pre baktérie. Ich pravidelné čistenie výrazne ovplyvňuje celkový vzhľad vášho domova.

Smutnou realitou je, že všetky tieto povrchy môžu rýchlo absorbovať pachy, dym, tekutiny a iné nečistoty, ale tak ľahko ich neuvoľňujú.  Aspoň nie bez kvalitného hĺbkového čistenia. Ideálne od profesionálov. Jednou z najväčších výhod fundovaného čistenia kobercov a sedačiek je, že vám môže šetria čas a značné množstvo práce.

Poďme sa pozrieť, ako dlho trvajú jednotlivé fázy čistenia.

 

Príprava

Pred samotnými tepovaním sedačiek a kobercov prebieha príprava.

Profesionáli zvládnu premiestniť všetok zavádzajúci nábytok za menej ako pol hodiny. V tomto čase si tiež pripravia všetko vybavenie. Presná doba trvania závisí od množstva a typu nábytku, ktorý máte, ako aj od toho, ako ďaleko je nutné ho posunúť, aby neprekážal.

Myslite na to, že pracovníci čistiacej spoločnosti vám prinesú do domu aj všetky potrebné zariadenia, napríklad parný čistič, nástroje na čistenie škvŕn, chémiu a podobne. Uistite sa teda, že máte v miestnosti dostatok priestoru na rozmiestnenie aparátu a aj na voľný pohyb.

 

Tepovanie kobercov a sedačiek

Prejdime k tomu podstatnému? Koľko zhruba trvá čistenie kobercov či sedačiek? Ak by sme mali uviesť priemerný čas, bolo by to 30 minút na jednu izbu - s jedným väčším kobercom, alebo sedacou súpravou.

Samozrejme, treba mať na pamäti, že tento časový rámec nie je definitívny. Prípad od prípadu je iný a v hre je veľa faktorov. Každý z nich môže predĺžiť alebo skrátiť čas potrebný na odstránenie všetkých nečistôt z materiálu koberca, sedačky, matrac a podobne.

 

Medzi spomínané faktory patria:

Stav znečistenia – koberce a sedačky s miernym znečistením zvyčajne vyžadujú len krátky proces. Ak ste ich však nejaký čas nečistili do hĺbky, odstránenie všetkých nahromadených nečistôt si bude vyžadovať viac času a úsilia. Zažraté škvrny, ako aj miesta s vysokým opotrebovaním, je niekedy potrebné pred čistením vopred ošetriť špecializovaným prípravkom. To môže čas celého procesu predĺžiť aj o 10-15 minút.

Veľkosť koberca, sedačky či povrchu – väčšie koberce budú nevyhnutne vyžadovať viac práce. Ak ich máte v spálni, obývačke a iných častiach domu niekoľko, k priemernému času čistenia kobercov možno bude treba pridať tiež aspoň 10 až 15 minút. To isté sa týka aj sedacích súprav, kresiel, matracov.

Materiál čisteného povrchu - inú starostlivosť si vyžaduje koberec s dlhým vlasom, iný zasa sedačka a iný matrac. Niektoré povrchy je najefektívnejšie čistiť parou, iné suchým šampónom a podobne. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie sú vlákna koberca, tým dlhšie prebieha čistenie.

 

Schnutie

Táto fáza bude najdlhšou z celého procesu pri čistení kobercov a sedačiek. Keď váš odborník dokončí svoju prácu, pred odchodom vás informuje aj o čase sušenia. Pretože tie môžu byť tiež individuálne.

Časy schnutia závisia od počasia, pretože počas teplého, slnečného a suchého dňa môžete otvoriť dvere a okná a váš koberec schne rýchlejšie, ako v chladnom a daždivom čase. Čas sušenia môžete skrátiť aj použitím ohrievačov a pomocou ventilátorov, aby tok vzduchu prúdil po koberci a vlhkosť odvádzala preč.

Pri niektorých druhoch čistenia kobercov a sedačiek je ich možné používať hneď po dokončení. Ide skôr o prípady menšieho znečistenia. Za to po čistení parou rátajte s tým, že po koberci by ste potom nemali chodiť aj 6 hodín, vo vlhkom prostredí a v studenom aj celý deň.

Ak máte obavy z toho, ako dlho trvá sušenia koberca či sedačky, môžete sa poradiť s pracovníkom spoločnosti, ktorý u vás vykonával čistenie. Rád vám zodpovie akékoľvek otázky a ponúkne tipy. Držte sa jeho odporúčaní a máte istotu, že proces schnutia prebehne optimálne a v čo najkratšom čase.