Ako upratať v domácnosti, aby vydržala čo najdlhšie čistá?

 

Dávate si aj vy novoročné predsavzatia? Ak áno, máme pre vás návrh na jedno naozaj praktické. Naučte sa vykonávať upratovanie v domácnosti tak, aby vydržala a vyzerala čo najdlhšie čistá. Vy si tak môžete dokonalosť a lesk vychutnávať dlhé týždne až mesiace. Spísali sme pre vás niekoľko stručných ale praktických zásad a odporúčaní, s pomocou ktorých zostane vaša domácnosť čistá dlhšie, než ste boli zvyknutí.

 

  1. Buďte dôkladní

Každá domácnosť je iná a má iné charakteristiky. Avšak či sa bavíme o upratovaní bytov alebo domov, dôkladnosť je potrebná vždy. Vždy na začiatku zvážte, čo je pre vás dôležité a koľko času na to máte. Chcete čisté koberce na celé mesiace? Krištáľovo priehľadné okná? Najlepšie urobíte, ak tieto činnosti zveríte odborníkom. Profesionál totiž dosiahne dlhotrvajúcu sviežosť a čistotu rýchlejšie a efektívnejšie, než väčšina ľudí.

Nemá zmysel robiť veci každý týždeň, ale za to povrchne. Radšej raz za niekoľko mesiacov, ale naozaj dôkladne. Či už máme na mysli umývanie okien, tepovanie, alebo vysávanie. Samozrejme, niektorým činnostiam sa na pravidelnej báze nevyhnete. Prach stále padá a fungovaním v domácnosti vzniká, žiaľ, aj špina. Ale sú oblasti, kde viete dosiahnuť dlhšie trvajúci poriadok.

A keďže upratovanie bytov a domov rozhodne nepatrí medzi obľúbené činnosti ich majiteľov, tak prečo sa neposnažiť o čosi viac, ak potom čistota vydrží dlhšie?

 

  1. Zvoľte hĺbkové čistenie kobercov a sedačiek

Váš posteľný matrac, koberce a sedačky absorbujú prach, špinu, odumreté šupinky kože, pot a mastnotu na dennej báze. Sú tiež domovom roztočov, baktérií a húb, ktoré môžu byť škodlivé pre vaše zdravie. Čím častejšie ich používate, tým horšie to je. Uznajte teda, že len povrchové vysávanie nestačí. Je nevyhnutné ísť na hĺbku vlákna.

Posteľný matrac odporúčame hĺbkovo tepovať aspoň dvakrát ročne. Koberce, sedačky a kreslá minimálne jedenkrát. To ich udrží v špičkovom stave a predĺži ich životnosť. Hĺbkové čistenie kobercov, sedačiek a matracov nielenže odstráni pachy a špinu, ale chráni aj vaše zdravie. Vo výsledku teda máte nielen estetický pôžitok (čistá domácnosť), ale aj pocit bezpečia.

Hĺbkové upratovanie v domácnosti znižuje počet alergénov prítomných vo vzduchu a na povrchoch, takže budete dýchať čistejší vzduch.

 

  1. Vyčistite celú domácnosť naraz

Upratovanie domu je oveľa efektívnejšie, ak si vyberiete jednu úlohu, napríklad utieranie prachu, umývanie podlahy alebo vysávanie, a vykonáte ju postupne v každej miestnosti v domácnosti. Nestriedajte aktivity. Zameranie sa na jednu úlohu vám z dlhodobého hľadiska ušetrí hodiny času a pomôže vám vyhnúť sa tomu, aby ste tú istú činnosť začínali znova a znova.

Jednou z najčastejších chýb, ktorú ľudia robia, je kompletné upratovanie miestnosť po miestnosti (známe aj ako zónové čistenie). Keď vysávate, povysávajte celý byt či dom. To isté platí pri utieraní prachu a podobne. Ušetríte čas a dosiahnete vyššiu efektivitu.

Odporúčame tiež vykonať celé upratovanie v rámci jedného dňa a nerozkladať ho na dlhší časový úsek. Zabránite tak nesúladu v čistote jednotlivých častí domácnosti - napríklad čisté a voňavé koberce, no špinavé okná. Zároveň tiež platí, že ak si dáte tú námahu, spravidla bývate tiež opatrnejší a dávate si pozor, aby ste produkovali menej špiny.

Potrebujete pomôcť s tepovaním matracov v Bratislave a okolí? Trápia vás zanesené okná, špinavé koberce? Nemáte na dôkladné upratovanie vôbec čas? Neváhajte a ozvite sa nám ešte dnes. Radi vás od týchto činností odbremeníme a pomôžeme vám udržať vašu domácnosť čo najdlhšie čistú.