Bývanie so zvieracími miláčikmi. Ako si udržať čistú domácnosť

 

Kto už zažil bývanie s domácim miláčikom, dá za pravdu, že ide o lásku, ktorú by za čistejší koberec nikdy nevymenil. Lenže mať doma psa alebo mačku ešte neznamená, že nemôžete mať čisté bývanie. Stačí aplikovať pár tipov, ktoré udržia vašu domácnosť čistú, sviežu, zdravú a voňavú aj v prípade, že ju obývate so štvornohým spoločníkom.

 

Domácnosť môže voňať čistotou

Zvieratá chované v domácnosti prirodzene do interiéru prinášajú iné bakteriálne zloženie, srsť, kúsky kože, ale aj nečistoty zvonka. Mnoho domácností, ktoré chovajú psa alebo mačku dokonca majú zmenený pach. Ten však nie je výsledkom bývania samotného domáceho zvieraťa, ale nesprávneho prístupu k čisteniu domácnosti. Preto ak žijete so psom alebo mačkou, bude potrebné zvýšiť hygienický štandard. V takom prípade budete mať čisto, vzduch ani textílie nebudú plné chlpov, nečistôt a u vás doma to bude voňať sviežosťou.

 

Očista pred dverami

Najlepší priateľ človeka pes. Je to síce zviera vysoko čistotné, ale nie je to tvor, ktorý sa pred dverami vyzuje a umyje si labky vo vani. Preto ak si chcete udržať domácnosť v čo najlepšom poriadku, je vhodné spraviť základnú očistu vášho štvornohého miláčika po každej prechádzke. Umyte mu labky v umývadle, no ak máte psíka väčšieho ako čivava, pomôže aj utretie vlhkým tampónom. Majte rovnako pripravený uterák, ktorým mu labky utriete a súčasne mu môžete prejsť aj srsť. Je to dobré z dvoch dôvodov:

 

  • Utriete z neho peľové častice, ktoré by vás mohli v interiéri dráždiť.
  • Utriete aj prípadných kliešťov, ktorých by si mohol na srsti doniesť k vám domov.

 

Umývanie labiek je praktické nielen počas leta, ale aj počas zimy. Pretože v tomto prípade mu vlastne labky ošetríte od mrazov a chémie používanej na odmŕzanie ciest. Pomôžete tak svojej domácnosti aj psíkovi.

 

Využívajte lepiaci valček

Ak chováte psa alebo mačku, tak dobre viete, že zmena srsti je rituál, bez ktorého sa váš miláčik nezaobíde pri zmene ročných období. Preto je základom výbavy valček, ktorým pretriete sedačky, gauč a zbavíte ho chlpov aj niekoľkokrát do dňa. Tým zabránite ich víreniu a pádu napríklad na podlahu a do koberca.

 

Rýchla pomoc na malé nehody

Aj vycvičenému zvieraťu sa stane, že mu môžu ujsť výkaly. A to najmä v prípade, ak má zdravotné problémy. Takéto nehody  následne spôsobujú zápach v celej domácnosti. No nie je tak zložité okamžite ich vyčistiť. Vhodné je použiť domáci saponát a koberce poriadne preprať. Prípadne môžete použiť aj zmes vody a octu, ktorý zasiahnuté miesto aj ľahko dezinfikuje. Nič však nenahradí pravidelné tepovanie dvakrát ročne. To dokáže vytiahnuť aj zaschnuté časti malých nehôd z hlbokých vlákien. Oživí koberce a vašu domácnosť doslova osvieži a ozdraví.

 

Používajte elektrostatickú prachovku

Zvieracie chlpy majú jednu nepríjemnú vlastnosť a to, že intenzívne elektrizujú. Vďaka tomu sa dokonale vedia usadiť skutočne všade. A to aj na nábytku, na ktorom sa prakticky nič neuchytí, pretože je lesklý. No zvieracie chlpy tvoria výnimku. Ak ich chcete dôkladne odstrániť a zabrániť tomu, aby sa po prejdení handričkou opäť usadili na nábytku, využívajte elektrostatickú handričku. Alternatívou je aj vysávač, špeciálne upravený na vysávanie častíc s elektrostatickým nábojom. Prachovka je však rýchlejšie a lacnejšie riešenie.

 

Využívajte vlhké čistenie

Pomocou vody viete eliminovať ako elektrostatickú energiu, tak dokážete zvládnete zlikvidovať aj ťapky, chlpy, prach roztoče, ale len z pevných podláh. No ak chcete udržať domácnosť čistejšiu a bez vírenia prachových častíc, čistenie mopom a vlhkou handrou bude nutnosťou.

 

V prípade psa alebo mačky, ktorí púšťajú srsť zo seba prakticky neustále určite oceníte aj robotický vysávač. Pravidelnou údržbou vysaje veľkú časť ochlpenia ešte skôr, ako sa dostane hlbšie do tkanín. V prípade, že máte viac pevných podláh, je vhodné voliť robotický vysávač rovno aj s mopom, ktorý podlahy prejde aj navlhko a tým zabezpečí lepšiu očistu a menej vírenia.

 

Pravidelné tepovanie robí doslova zázraky

Popri bežných tipoch na upratovanie je vhodné pri chove domácich zvierat zvýšiť intenzitu hĺbkového čistenia domácnosti. Hlavne prostredníctvom tepovania. Aj v prípade, že máte menej kobercov, je tepovanie na mieste. Hlavne ak chováte mačku alebo psa.

 

Drobné čiastočky chlpov sa dokážu rozniesť nielen po sedačke, ale aj po matracoch, vankúšoch, dostanú sa do textílií. Vďaka tomu sa zvyšuje aj koncentrácia nečistôt v domácnosti a samozrejme roztočov a alergénov. Ak chováte domáce zvieratá, tak hĺbkové čistenie pomocou tepovania by malo byť v periodicite každého pol roka.

 

Čistením dokážete znížiť výskyt alergií

Mnoho ráz sa stane, že rodičia kúpia deťom domáce zvieratko a to po čase spôsobí u niekoho z členov rodiny alergickú reakciu. Nie to však často práve na samotné zviera. Pretože to by sa prejavilo už pri prvom kontakte. Obvykle ide o nárast srsti, prachu, kúskov kože a roztočov aj baktérií, ktoré prirodzene život so zvieraťom do domácnosti prináša. Avšak tu pomáhajú dve veci. Napríklad kvalitná čistička vzduchu, ktorá alergické častice vychytá a prejavy alergie tak môžu byť menšie, prípadne sa vôbec nemusia dostaviť.

 

Rovnako dôležité je však pravidelné tepovanie textílií, v ktorých sa zdroje alergií nebudú usadzovať. Preto ak sa u niekoho z členov rodiny prejaví alergia, vyskúšajte najprv čističku vzduchu a kompletné tepovanie domácnosti vrátane sedačiek a matracov. Môže sa stať, že sa vám bude dobre dýchať a nebude potrebné sa ani vzdať štvornohého miláčika, ktorý vám už stihol prirásť k srdcu.