Jarné upratovanie: Čo všetko by malo byť upratané?

Zima bude pomaly končiť a to je čas vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do poriadnej očisty. Alebo si zavolať na upratovanie firmu. Voľba je na vás, ale jarné upratovanie bude aj tento rok potrebné.

Tradícia jarného upratovania má svoju dlhú históriu a nie je to náhoda. Zima dá totiž naozaj našich vnútorným priestorom zabrať. Treba ich vyvetrať.

 

 

PREČO JARNÉ UPRATOVANIE

Odpovedí je niekoľko. Po prvé sa počas zimy v interiéri zvyšuje prašnosť. Menej sa vetrá, mnoho varíme, ale napríklad aj vysávame a vždy aj po vysávaní niečo ostáva vo vzduchu. Zároveň sa môžu počas zimy kde - tu vytvoriť aj plesne a jar je vďaka vyšším teplotám už na očistu a ozdravenie domova ideálna.

 

OKNÁ A VÝHĽADY

Určite by malo byť súčasťou jarnej očisty kompletné umytie okien a rámov. Niekedy sa vlhkosť koncentruje práve na gumičkách okien, ktoré môžu sčernieť, môžu sa tu usadiť plesne, treba ich poriadne prečistiť, aby ste mali na jar bývanie zdravé.

 

KOBERCE A TKANINY

Ideálne je dopriať im aj mokré čistenie. Tepovanie dostane z tkanín aj poriadne zažraté nánosy, nejaké tie následky vianočných sviatkov, ale hlavne prach, ktorý sa počas zimných mesiacov dostal poriadne hlboko.

 

SVIETIDLÁ

Málokto im počas roka venuje pozornosť, ale každý, kto sa pustí to ich čistenia, ihneď pochopí, že ich čistenie je dôležité. Problémom je prach na tienidlách, ktorého môžu byť až centimetre. A tak isto aj jeho pripekanie po rozpálení tienidla neprispieva k zdravému vzduchu v priestore.

 

UMÝVANIE KUCHYNSKEJ LINKY

Je vhodné to vziať komplexne. To znamená vyčistiť kachličky, skrinky, zástenu aj digestor. Od mastnôt, prachu a nečistôt.  Vyčistite aj vnútorné poličky, príborníky, stojany na riady. Uvidíte, koľko nečistoty sa nachádzalo na miestach, kam ste odkladali čisté riady.

 

SEDAČKY

Po zime prichádza k zmene klímy, teplôt aj vlhkosti vzduchu. A to je výzva aj pre kožené sedačky, aby ste ich dali odborne vyčistiť a ošetriť. Koža totiž pracuje celý život a ak sa o ňu nebudete poctivo starať, popraská a zničí sa. Naopak, správne čistenie aj ošetrovanie zaručí, že zvládne ročné obdobia bez problémov a bude dlho slúžiť.