Tepovanie textilných sedačiek

Skutočne hĺbkové čistenie

Problémov textilných sedačiek je niekoľko. Pomalé zájdenie farieb a prirodzené „zašpinenie“ od rôznych farebných textílií, v ktorých na ne sadáte. Následne sú tu fľaky a zaprášenie.

Všetky tieto tri problémy bežnej sedačky však vyrieši tepovanie. Dokonca aj fľaky, ktoré ste mysleli, že už ostanú navždy, zo sedačky zmiznú ako mávnutím čarovného prútika. Nehovoriac o návrate krásnych sviežich farieb.

Bude sa vám lepšie dýchať

Počas pekného slnečného dňa skúste po sedačke silnejšie udrieť. Vírenie prachu, ktoré z nej vyjde pripomína malú sopku. To tá vybuchne prakticky vždy, keď si na sedačku sadnete. Dýchate tak prach aj výlučky roztočov. Po tepovaní sa vplyv roztočov aj prachu výrazne eliminuje. Zabezpečíte si tak nielen krajšiu sedačku, ale aj zdravšie bývanie.

Tepujte každý rok

Ak chcete udržiavať sedačku dlho peknú a čistú, je vhodné ju tepovať rovnako ako matrace zhruba raz za rok. Prípadne raz za dva roky, ak príliš neholdujete sledovaniu televízie. Pri takejto intenzite tepovania nedochádza k poškodeniu sedačky, naopak, bude stále svieža, pekná aj zdravá.

Tepovania sa nemusíte báť ani v zime

Tepovať je najvhodnejšie, ak je vlhkosť vzduchu nízka. To je letné obdobie, ale rovnako aj počas zimy je často v domoch a bytoch práve suchý vzduch a tepovanie sedačky nie je vôbec problémom.

Zo skúsenosti možno povedať, že ak si dáte sedačku vytepovať ráno, večer už na nej môžete pozerať film. Netreba sa preto obávať nejakých náročných komplikácií a dlhého čakania, kým sedačka uschne. Ani tepovanie nie je časovo náročné. Zaberie 1 – 2 hodiny.

Tepovanie zverte profesionálom

Je pravdou, že dnes si môžete tepovací prístroj požičať a skúsiť si tepovanie gauča doma. Avšak budete potrebovať vybrať a kúpiť čistiace prostriedky. Tepovanie si však vyžaduje aj isté zručnosti a to, čo profesionálovi zaberie hodinu, vám môže aj pol dňa. Rovnako je nutné správne odhadnúť intenzitu tepovania, aby sa sedačka nepremočila alebo nepoškodila.

Nesprávnym prístupom môžete vlákna poškodiť alebo sedačku budete sušiť aj niekoľko dní. Navyše ak si spočítate požičanie tepovača, chémiu a čas, tepovanie sedačky vás nevyjde lacnejšie, ako keď ju zveríte do rúk odborníkom