Tipy a triky na vyčistenie kobercov

Vysávanie ako jediná terapia na vyčistenie kobercov zďaleka nestačí. To však vie každý, kto sa vo svojej domácnosti stará o koberce a snaží sa ich udržať čisté a krásne. Málokto však pozná všetky triky, ktoré mu v starostlivosti o koberce pomôžu.

 

Návod na koberec nevyhadzujte

 

O návode obvykle hovoríme v súvislosti so zložitými technickými zariadeniami a aj pri nich často návod nečítame. Lenže aj koberce majú svoj návod. Po kúpe si ho určite odložte. Pretože práve v ňom nájdete informácie o tom, aká je použitá tkanina a aké je vhodné čistenie, ktoré je možné použiť. Nie všetky koberce sú totiž rovnaké a preto ich nemožno ani rovnako čistiť. Odložiť si návod je prvá, ale zásadná vec, ktorú je potrebné pri správnej starostlivosti o koberce spraviť.

 

Nevysávajte na maximálny výkon

 

Silné a výkonné vysávače síce dokážu efektívne vysať špinu z koberca, avšak jemnejšie tkaniny dokážu aj celkom úspešne poškodiť a skrátiť kobercu životnosť. Nie vždy je preto potrebné používať maximálny výkon vysávača. Ani ten totiž nedokáže vytiahnuť nečistoty z hlbokých štruktúr. To dokáže len tepovanie. Nepomôže preto vysoký sací výkon. Ten môže tkaninu práve len poškodiť.

 

Koberec zo syntetických vlákien môžete aj umyť

 

Skoro rovnako ako podlahu. Ak máte koberce výlučne zo syntetických vlákien, môžete ich umyť od škvŕn vodou a jemný detergentom. Pretože sú vlákna umelé, na vyčistenie mnohých škvŕn postačí práve aj táto metóda. Farbivá sa totiž v umelom vlákne neudržia.

 

Čo na škvrny od vína?

 

Existuje mnoho babských rád na rýchle zbavenie sa škvŕn na koberci spôsobených červeným vínom. V prípade rozliatia skutočne nie je čas volať pomoc alebo profesionála. Je potrebné konať čo najrýchlejšie. Základom je zabrániť, aby sa škody stali trvalými. Preto je vhodné okamžite tekutinu odsať.

 

Ideálne pijavým papierom, obrúskami, toaletným papierom. Priamo na škvrny, ktoré ostanú, je možné aplikovať minerálnu vodu, ktorú následne vysajete. Ak takto ošetríte koberec a škvrna je stále viditeľná, tak vám pomôže už len profesionálne vyčistenie. Z praxe ale vieme, že ak ste červené víno hneď vysali a spravili základné ošetrenie, fľak od vína sa bude dať bez väčších problémov pri profesionálnom prístupe vyčistiť.

 

Ako vyčistiť koberce s dlhým vlasom?

 

Koberce s dlhým vlasom, takzvané shaggy koberce, sú krásne, dekoratívne, ale náročné na čistenie. Vysoké chlpy sú pritom extra náročné na usadenie nečistôt aj prachu. Tu platí jediná zásada a to je vysávanie všetkými smermi, teda nielen jedným. Určite sa vyhnite rotačným kefám, ktoré by vlákna dokonale zničili. Rovnako si pri voľbe prípravkov všímajte, či sú na takéto koberce určené, aby nevhodný prípravok nepoškodil štruktúru vlasu.

 

Ako odstrániť vyležané miesta na koberci

 

Nejde o nečistotu v pravom zmysle slova, ale vyležané miesto po gauči alebo stoličke je tiež nepeknou jazvou na vašom koberci. Dá sa však okrem profesionálneho tepovania vyrovnať aj na domácky spôsob. Skúste koberec našuchoriť. Pripravte si zmes vody s octom v pomere 1:1 a extrakt nastriekajte na poškodené miesto. Následne lyžičkou v protismere vlasu pomaly narovnávajte vlákna.

 

Žehličkou na škvrny od jedla

 

Ak ste si koberec znečistili škvrnami od jedla  a ide o mastné fľaky, budete si to s ním musieť vyžehliť. A to doslova. Nahrejte žehličku na teplotu, ktorá je vhodná pre typ vlákna vášho koberca. Na fľak použite roztok z troch dielov vody a jedného dielu octu. Navlhčite poškodené miesto. Následne ho prekryte handričkou namočenou do teplej vody a zažehľujte, kým fľak nezmizne. Ak sa vám škvrnu nepodarilo odstrániť, riešením je profesionálne tepovanie.

 

 

Ako vyčistiť koberec bez chémie?

 

Ak potrebujete rýchle riešenie na čistenie koberca a nemáte poruke čistiace prostriedky alebo chcete čistiť kvôli sebe, deťom a domácim zvieratám ekologicky, môžete sa na koberce vrhnúť aj s tým, čo máte v kuchyni. Medzi dobré čistiace prostriedky patria  ocot, soľ,  sóda bikarbóna, citrón. Na odstraňovanie bežný škvŕn poslúži veľmi dobre kombinácia sódy a soli. 

 

Kyselina citrónová si napríklad dobre poradí s fľakmi od kávy a čaju. Ak nepomôžu, vždy je riešením zavolať si tepovaciu firmu s profesionálnymi nástrojmi aj chémiou na vyčistenie prakticky akéhokoľvek fľaku z koberca.

 

Koberce určite neprášte

 

Prach môžete z kobercov „vytrieskať“ aj na prašiaku. No výrazne sa údermi znižuje jeho životnosť. Ani tie najkvalitnejšie koberce nie sú konštruované na prudké a tvrdé údery. Výsledkom je oslabenie vlákien. Síce dostanete z koberca prach, no môžete výrazne poškodiť jeho štruktúru. Následne začnú časti koberca vypadávať, tkanina sa oslabí a vám bude ľúto, ako rýchlo sa koberec zničil.

 

Tepovanie a je ako dva v jednom

 

Ak chcete profesionálne vyčistenie koberca a pritom ho túžite vyčistiť bez poškodenia, skúste tepovanie. Nejde o cenovo vysokú čiastku a dokáže nielen koberec dokonale vyčistiť, ale rovnako osvieži jeho farby a to všetko bez poškodenia vlákien a štruktúry. Tepovanie pritom výrazne predĺži životnosť koberca v porovnaní s inými, menej šetrnými formami čistenia. A preto vďaka nemu v konečnom dôsledku usporíte financie.

 

Ak si na tepovanie objednáte profesionálnu firmu, máte istotu, že použije špičkovú chémiu určenú presne na materiál vášho koberca. Vy sa tak vyhnete nákupu čistiacich prostriedkov aj prípadnej nevhodnej voľbe a poškodeniu. Rovnako tak zvládnu čistenie rýchlo a efektívne. Za jediný deň je koberec vyčistený, suchý a opäť pripravený na chodenie.

 

Tepovanie aj pri starších kobercoch

 

Možno ste už prišli do miestností, kde bol na zemi pokrovec a vo vzduchu nepríjemný „pach“. Sprevádzal vás pocit ťažkého vzduchu. S týmto problémom sme sa neraz stretli pri tepovaní kobercov v starších domoch a bytoch.

 

Nepríjemný vzduch je totiž výsledkom vysokej koncentrácie prachových častíc, ktoré sa do priestoru neustále dostávajú práve chodením po koberci, či sadaním si do sedačiek a kresiel. Preto často nepomáha ani vetranie. Avšak po tepovaní koberca, ale aj kresla, sedačky, epedy, či matraca sa výrazne zníži podiel prachu, ktorý sa do ovzdušia dostane. Tým sa prečistí aj vzduch v priestore. Výsledkom bude príjemnejší vzduch, zdravé prostredie a samozrejme aj pekné koberce.