Umývajte okná správne. 7 tipov, ako si prácu zjednodušiť

 

Zima je už za rohom a pri mrazoch sa okná umývajú ťažko. Je preto najvyšší čas premôcť sa a vyčistiť ich do krištáľovej priehľadnosti. Nie je to žiadna veda, ale aj umývanie okien môže byť efektívnejšie, najmä ak viete, čím sa vyzbrojiť. Niekomu stačí vedro s vlažnou vodou, handra a chuť do práce. Vyberte si však tie správne prostriedky na umývanie okien a zjednodušte si to. Tu je X našich tipov.

 

1. Vyberte si na umývanie okien vhodný deň

Ako sme naznačili už v úvode, na čistenie okien sú vhodnejšie časy a potom tie nevhodné. Ak budete čakať pridlho, celodenné mrazy vám prácu poriadne skomplikujú. Jednak vám pri umývaní okien bude nepríjemná zima a zároveň budete musieť siahnuť po prípravkoch, ktoré majú zloženie podobné nemrznúcej zmesi. Nehovoriac o tom, že ak používate pri čistení elektroniku, mrazy určite nie sú ideálnou prevádzkovou teplotou. 

Vyberte si suchý deň, nemusí byť priamo slnečný, ale nech nemrzne. Dôležité je, aby ste sa pri čistení cítili komfortne aj bez toho, aby ste sa museli naobliekať. Prítomnosť slnka je však vítaná, najmä preto, lebo okná po čistení uschnú rýchlejšie.

 

2. Chemické prípravky na umývanie okien sú stálicou

V regáloch obchodov ich nájdete kvantum. A niet sa čo čudovať, chémia je na ručné čistenie okien overenou klasikou a vo vašom arzenáli by nemala chýbať. Pretrieť okná vlhkou handrou totiž nestačí. Dajte si však pozor, aby ste si vybrali správne.

 

Vami zvolený koncentrovaný prípravok na umývanie okien by mal spĺňať tieto charakteristiky:

  •  je vyslovene určený na sklenené povrchy
  •  neobsahuje fosfáty a nebezpečné toxíny
  •  odmasťuje, odstraňuje prach aj zaschnutú špinu
  •  okrem čistenia sklenené povrchy aj leští
  •  nezanecháva pruhy, stopy a šmuhy
  •  je šetrný aj k citlivej pokožke

 

Správnym výberom už v obchode si značne uľahčíte prácu.

 

3. Prostriedkami na umývanie okien nešetrite

Ak od posledného umývania okien prešiel nejaký ten čas, prípadne žijete v prašnom prostredí, čaká vás kus práce. Je teda potrebné maximalizovať efektivitu. V praxi to znamená, že ak na čistenie používate chémiu, rozhodne ňou pri rozstrekovaní nešetrite. Predovšetkým vtedy, ak sú okná obzvlášť zašpinené či zamastené.

 

Šetriť sa neopláca z viacerých dôvodov: 

  • môžete narobiť zbytočné šmuhy
  • malé množstvo prípravku rýchlo uschne
  • zbytočne musíte drhnúť povrch silnejšie
  • okná dostatočne nevyčistíte a čoskoro sú opäť špinavé

Nezabúdajte na to, že koncentrované prípravky majú svoju silu najmä vtedy, ak sú používané v dostatočnom množstve.



4. Teleskopická stierka na umývanie okien je na nezaplatenie

Zjednodušujte si prácu, kedy môžete. Ak máte presklený balkón, alebo vysoké francúzske okná, určite viete, že dostať sa na každé miesto môže byť riadnou drinou. Nehovoriac o námahanom krku, rukách a chrbtici. Prečo teda nepoužiť teleskopickú stierku na umývanie okien, ktorá je na tento účel stvorená?

Opäť je dôležité, aby ste si vybrali správne. Teleskopická tyč musí bez problémov dosiahnuť na každé miesto umývanej plochy a to aj vtedy, keď stojíte na zemi. Zvoľte si takú stierku, ktorá má vhodný úchyt (napr. molitánový) a na konci handričku z mikrovlákna. Ak má rotačnú či ohybnú hlavicu, ešte lepšie – dostanete sa aj na problematické miesta, akými sú napríklad rohy.

 

5. Umývanie okien s Kärcherom je naozaj jednoduché

Ak patríte medzi technologických nadšencov, tento tip je určený vám. Firma Kärcher totiž má vo svojom portfóliu orignálne elektronické čističe (vysávače) na okná. Tie najmodernejšie v sebe kombinujú rozprašovač, stierku aj odsávač. Vaše ruky pritom vôbec neprichádzajú do kontaktu so špinavou vodou či zamasteným povrchom. Umývanie okien s týmto pomocníkom je naozaj jednoduchou záležitosťou. Nemusíte si však zvoliť práve túto spoločnosť. Dnes je už na trhu k dispozícii mnoho riešení a vysávač na okná zoženiete v každom poriadnom obchode s elektronikou. 

 

6. Robot na umývanie okien nie je sci-fi

Ostaňme ešte pri tých technologických vychytávkach. Počuli ste už o robotoch na umývanie okien? S nimi sa aj táto, nie príliš obľúbená, činnosť zmení na zážitok a hru. Jednoducho tohto pomocníka položíte na sklenený povrch a on sa už postará o zvyšok.

Na svojom spodku majú savú podložku, ktorá v sebe kĺbi gumenú stierku a handru z mikrovlánka, čiže zároveň okno čistia aj odstraňujú vodu. Vďaka gyroskopickej navigácii zmapujú celý povrch, ktorý je potrebné prejsť. Zabudované senzory upozornia prístroj na okraje a iné prekážky, napríklad kľučky.  Jednotlivé modely robotov na umývanie okien sa od seba líšia špecifikáciami, no s každým z nich je táto činnosť doslova futuristickou záležitosťou.

 

7. Pomôžte si pri umývaní okien magnetom

Na podobnom princípe, aj keď poháňané ľudskou rukou, sú magnetické pomôcky na umývanie okien. Ich praktická veľkosť a jednoduchosť používania z nich robia účinný nástroj aj pri rozsiahlejších povrchoch. 

Jednu pomôcku držíte v ruke, druhú pripevníte na okno zvonku a umývate. Magnet zabezpečí, že povrch čistíte rovnomerne z oboch strán. Magnetické pomôcky na umývanie okien tvorí plastové telo s ergonomickou rukoväťou a pracovný povrch, ktorý pozostáva z hubky a z gumenej stierky. Pri používaní teda zároveň okno čistíte, sušíte a leštíte. 

Ak vám táto činnosť nevonia ani s použitím rôznych prostriedkov a prípravkov, máte k dispozícii aj ďalšiu možnosť. Využite služby odbornej firmy, ktorá sa odráža od dlhoročnej praxe. Či už potrebujete umývanie okien v Bratislave alebo na vidieku, spoľahnúť sa na profesionálov je ideálnou voľbou, ak chcete priezračnú kvalitu.