Zanedbaná kožená sedačka? Na to sme tu my ! Dokonalé čistenie kožených sedačiek

 

Kúpa koženej sedačky nie je lacná záležitosť. Treba však uznať, že sa to určite oplatí. Zatiaľ, čo bežnú látkovú sedačku zoderiete za niekoľko rokov, kožená vám vydrží pokojne aj desaťročia. Pri správnej údržbe sa dokonca môže stať rodinným klenotom. Aj jej sa však môžu stať nehody. Preto je dobré vedieť, ako sa o ňu starať, ako koženú sedačku čistiť a udržiavať, aby naozaj ostala roky ako nová.

 

Výhody koženej sedačky

Ak ste sa rozhodli pre koženú sedačku, rozhodli ste sa správne. Koža je stávka na istotu. Ide o večne moderný prvok interiéru. Nestane sa vám, že o pár rokov stratí kožená sedačka svoj šmrnc. Kožená sedačka vynikajúco zapadne do rustikálne ladeného interiéru, ale rovnako dobre bude pôsobiť aj v moderne zariadenom príbytku. Nejde však len o estetické prínosy koženej sedačky.

 

Azda najväčšou výhodou kože je odolnosť voči nasiaknutiu. Rovnako aj farba kože, ak jej doprajete aspoň základnú starostlivosť, ostáva roky nemenná. Koža je totiž odolnejšia ako bežné látky. Kožené sedačky sú vyrobené z pevnej kože farbenej kvalitnými farbivami, takže neblednú. Okrem toho sú ideálne pre alergikov, pretože čo sa týka prachu a roztočov, sú omnoho čistejšie ako iné typy sedačiek. Navyše stačí jemná údržba raz až dvakrát za rok a sedačka vám bude robiť trvalú radosť.

 

Ako sa starať o koženú sedačku

Je to trochu mýtus, že kožená sedačka si vyžaduje neustálu starostlivosť. Zo skúsenosti vieme povedať, že bežnej látkovej sedačke sa venujú a musia venovať majitelia omnoho viac ako koženej. Pretože sedačku vysávajú, neustále ju čistia od drobných fliačikov alebo prachu.

 

Kožená sedačka sa samozrejme nevysáva vysávačom. Nezadržiava prach a jediné, čo bude od vás chcieť, je raz za týždeň sedačku pretrieť od prachu. Ak sa vyskytli malé škvrnky, použite obyčajnú vlhkú handričku. Raz za rok sedačku nainpregnujte. Ideálne ak to spojíte s čistením a profesionálnym ošetrením kože, ktoré vám zodpovedne spraví napríklad upratovacia firma, špecializujúca sa na čistenie a údržbu kožených sedačiek.

 

Kam umiestniť koženú sedačku, aby koža netrpela?

Kožená sedačka je náročná spoločníčka. Zatiaľ, čo pri bežnej látkovej sedačke záleží len na vašom pohodlí, odkiaľ chcete zo sedačky sledovať televízor, pri koženej sedačke musíte zvažovať aj jej nároky na umiestnenie. Koža je totiž tak trochu ako drevo, živý materiál, ktorý celý čas pracuje. Preto je potrebné myslieť na potreby kože v interiéri. Tým predídete zničeniu kože.

 

Základom je nevystavovať kožu horúcemu a suchému vzduchu. Preto musí byť umiestnená čo najďalej od radiátora. Najlepšie na druhom konci miestnosti. Zároveň platí, že na koženú sedačku by nemalo dopadať priame slnko. Pretože to dokáže kožu poriadne počas dňa prehriať, následne chladne a jej kondícii to rozhodne neprospieva.

 

Rovnako je dôležité nechať koženú sedačku 25 – 30 centimetrov od steny. Aby mohol okolo nej prúdiť vzduch a nezvyšovala sa vlhkosť. Tú by ste určite mali držať na uzde v rozmedzí 50 – 70 % pri teplote vzduchu 10 – 25 stupňov Celzia. Takéto rozpätie bude zdravé nielen pre vás, ale aj pre koženú sedačku.

 

Ako predísť znečisteniu a poškodeniu koženej sedačky?

Niektorí ľudia majú tendenciu koženú sedačku zakrývať a tým ju chrániť pred znečistením. Ide o nesprávny krok, keďže koža nemôže dýchať. Pod pokrývkami sa koža zaparí a tak je náchylnejšia k olupovaniu. Preto rozhodne koženú sedačku nezakrývajte. Pred poškodením ju budete chrániť napríklad tým, že nedovolíte domácim zvieratám skákať na sedačku. Tie vedia s jej jemnou štruktúrou spraviť veľa problémov.

 

Zároveň ak sa vám niečo na sedačku vyleje alebo vysype, nečistoty okamžite odstráňte. Ak je koža správne nainpregnovaná, ani nehoda s nápojom jej nemusí ublížiť, ak okamžite vysajete tekutinu a koženú sedačku ošetríte prípravkom určeným na kožu.


Ako vyčistiť koženú sedačku

Na internete existuje mnoho návodov, ako čistiť koženú sedačku vlhčenými obrúskami, dokonca prípravkami na riad, alebo inými čistiacimi prostriedkami. Takéto rady sú pre vašu sedačku nebezpečné. Môže sa stať, že po prvom čistení dokonca budete s výsledkom spokojní, ale o 3 – 5 rokov sedačka stratí lesk, koža sa začne olupovať, stratí šmrnc, poškodí sa.

 

Ani ošetrovanie olejmi a voskami jej nepomôže. Ak máte sedačku znečistenú, je vhodné investovať pár eur do profesionálnej starostlivosti, ktorú vám poskytne špecializovaná firma. Nebudete sa trápiť s výberom čistiacich prostriedkov a predĺžite významne životnosť vašej koženej sedačke.

 

Biele kožené sedačky

Sú špeciálnou kapitolou interiéru. Určite sú krásne, zaujímavé a priťahujú pozornosť. Ale ich nevýhodou je, že sú náchylné na znečistenie. Na tmavohnedej alebo čiernej sedačke si malú bodku od fixky ani nevšimnete. Problém zväčša nebude ani s tmavými teplákmi alebo riflami. Na druhej strane, na bielej sedačke stačí pár návštev a môžete si všimnúť, ako sa dokáže rýchlo znečistiť.

 

Pozor. Z bielej sedačky takéto „fľaky“ nikdy nečistite sami. Dobrou správou je, že aj takéto farebné znečistenie sa správnym výberom techniky čistenia a voľbou čistiaceho prostriedku dá vyčistiť. Je však na mieste zvoliť tento proces do rúk profesionálnej firme. Podobne je to s fľakmi od fixiek, pera, alebo atramentu. Tu sa ukazuje aj dôležitosť pravidelnej starostlivosti. Popísanú kožu, na ktorú nebol aplikovaný ochranný krém už vyčistíte len veľmi ťažko.

 

Ako odstrániť škrabance z koženej sedačky

Škrabance sa vám v prípade koženej sedačky pravdepodobne počas jej životnosti nevyhnú. Ak nejde o pretrhnutie kože, dajú sa našťastie ošetriť prakticky tak, že sa úplne stratia. Kto má domáceho miláčika, bude potrebovať tieto rady relatívne skoro. Základom je použiť mäkkú handričku. Určite nič tvrdé ani abrazívne, pretože to by kožu v okolí poškodenia mohlo znehodnotiť.

 

Niektorí ľudia používajú olivový olej alebo včelí vosk. Je však lepšie použiť profesionálny prípravok na ošetrenie sedačky a mäkkou tkaninou ho rozmasírovať na škrabanec. Takto viete kožu ošetriť tak dokonale, že poškodenie nebude vidieť. Potom už poškodené miesto znovu nainpregnujete. Ak si netrúfate sami, aj takéto poškodenie vám pomôže vyriešiť profesionálna firma.

 

Aké čistiace prostriedky použiť na koženú sedačku?

Rozhodne nepoužívajte na čistenie a ochranu kožených sedačiek nič, čo využívate na čistenie čohokoľvek iného v domácnosti. Použite len špeciálne prostriedky na čistenie, ochranu a impregnácie kože. Tu je nutné voliť prostriedky aj podľa druhu kože. Či ide o kožu brúsenú, leštenú, ekokožu. Kvalitne zvolený čistiaci a ochranný prípravok sám zvýrazní prirodzené vlastnosti kože, prinavráti jej lesk, zabezpečí pružnosť a predĺži životnosť.

 

V súčasnosti je vhodné pre rovnomernú aplikáciu použiť aj špeciálne spreje na kožu. Práca s nimi je ľahká a dobrú aplikáciu zvládne prakticky každý. Zaujímavou novinkou sú  špeciálne výživové prostriedky pre kožené sedačky. Postavené sú často na báze vody, ktorá dodá správnu hydratáciu a zabráni olupovaniu a praskaniu.

 

Ako ošetrovať kožu na sedačke?

Ideálne je každý týždeň pretrieť sedačku prachovkou. Dvakrát do roka ju hĺbkovo a profesionálne vyčistiť a impregnovať. Ochranný film v takom prípade zabráni hlbšiemu preniknutiu nečistôt do materiálu. To znamená, že aj kvapky vína, či fixku následne dokáže skúsený odborník vyčistiť prakticky bez následkov. Vďaka tomu predĺžite životnosť a krásu koženej sedačky. Niekomu sa kožená sedačka poškodí za päť rokov, inému vydrží tá istá aj 50 rokov a stále bude krásna. Rozdiel je práve v starostlivosti.