Upratovanie bytu. Čo budete potrebovať a ako bývať v čistom?

 

Upratovanie bytu je špecifická kategória upratovania. Na rozdiel od upratovania domu je síce menší, ale to neznamená, že upratať si byť je menej náročné. Naopak, občas to môže predstavovať poriadnu výzvu. Veď v paneláku nemáme veľa priestoru na čistiace technológie a prostriedky. Preto je vhodné pristupovať k upratovaniu bytu šetrne, obozretne, ale radikálne k špine a efektívne si vytvoriť systém poriadku.

 

Začnite likvidáciou

Každé veľké upratovanie sa musí začínať elimináciou vecí, ktoré už nepotrebujete. Byt má omnoho viac obmedzené priestory. Nemáte podkrovie, pivnice často ani garáž alebo záhradný domček, kam by ste menej potrebné veci mohli dávať. Preto je základom čistoty držať si v byte len veci, ktoré naozaj využívate alebo potrebujete, či máte radi. Všetko staré, nepotrebné a pokazené musí preč. Pripravte si vopred igelitové vrecia a ideálne je, ak si upratovanie bytu naplánujete na dátum pristavenia veľkobjemového kontajnera na vašom sídlisku. Dokážete tak vyhodiť a prečistiť byt omnoho radikálnejšie.

 

Textílie poriadne vyčistite

Samozrejme nie všetko je nutné vyhodiť. Mnoho aj starších vecí môžete používať dlhé roky, ak ich vyčistíte. Mnoho ľudí však nevie, ako správne čistiť epedy, sedačky, čalúnený nábytok, ale napríklad aj dekoračné vankúše. Schválne. Vezmite si malý vankúšik z obývačky a na slnku po ňom poriadne udrite. Uvidíte, koľko prachu sa v ňom ukrýva.

 

Tu je riešením pranie alebo v prípade čalúnených sedačiek a kobercov tepovanie. Pre byt ideálne riešenie raz alebo aj dvakrát ročne. Pretože je známe, že napríklad na sídliskách je omnoho vyššia prašnosť ako napríklad v rodinnom dome niekde pri lese. Preto ak nechcete väčšinu svojho života dýchať prachové častice, pokojne si dajte vytepovať textílie aj dvakrát ročne. Budete sa cítiť lepšie aj zdravšie.

 

Pomáhajte si triediť vešiakmi

Zaujímavý tip pre ľudí, ktorí si chcú upratať skrine v byte, ale nevedia nájsť silu na to, aby staršie veci vyhodili. Spravte to takticky. Ak použijete niektorú vec z vešiaku, vešiak otočte. Po roku zistíte, ktoré vešiaky ste vôbec neotočili a tieto veci môžete pokojne poslať ďalej. Určite vám chýbať nebudú.

 

Okná umyte na etapy

Mnoho okien je dnes vybavených vnútorným žalúziami. To je doslova pohlcovač prachu a vyčistiť ho dá viac námahy, ako umytie okenných tabúľ. Preto je vhodné, ak si upratovanie viac ako jednoizbového bytu rozvrhnete na niekoľko dní. Umývajte vždy komplet celé okno. To znamená od rámov, cez žalúzia, sklá aj parapetné dosky. Vyvarujte sa toho, aby ste v celom byte upratali najprv rámy, potom okná, následne žalúzie. Tým pádom skôr ako skončíte s jednou časťou, sa už môže znečistiť druhá. Oká umývajte jednotlivo a k ďalšiemu prejdite, až keď je komplet čisté. Prípadne si môžete zavolať upratovaciu službu, ktorá vďaka množstvu šikovných rúk uprace rýchlo to, čo by ste vy upratovali celé dni.

 

Super tip na lesklé okná

Ak chcete okná bez šmúh, s krásnym leskom a ešte aj ekologicky, namiešajte si prírodný čistiaci prostriedok. Budete potrebovať:

  • 1 šálku vody,
  • 1 šálku liehu
  • polievkovú lyžicu octu

Túto zmes nalejte do rozprašovača, postriekajte na okná a vyleštíte. Pozor, používajte vždy novú a čistú utierku z mikrovlákna. Použité môžu spôsobovať šmuhy.

 

Ako vyčistiť špáry v kúpeľni?

Sú to práve bytové kúpeľne, ktoré trpia často na usádzanie plesní v špárach. Vďaka nim sa mení farba špárovacej hmoty a spôsobuje nezdravý vzduch v interiéri.  Zlikvidovať ich môžete na báze chlóru, ale ide o nie veľmi vhodné riešenie. Po prvé chlór škodí dýchacím cestám a ani plesne neodstráni natrvalo.  Omnoho lepšie je použiť špeciálne antifungicídne prípravky. Ešte lepšou alternatívou je spoľahnúť sa na upratovaciu firmu, ktorá sa špecializuje na upratovanie bytov a využiť profesionálne čistiace prostriedky, ktoré vás zbavia plesní dlhodobo a šetrne k vášmu zdraviu.

 

Kobercom sa venujte intenzívnejšie ako len vysávaním

Vysávanie bytu je vďaka znižovaniu podielu tkanín, aj vďaka robotickým vysávačom v bytoch, stále jednoduchšie. Okrem každotýždňovej povinnosti je vhodné niekoľkokrát v roku čistiť koberce intenzívnejšie. Z mnohých sídlisk už zmizli prašiaky a málokto dnes aj na tie zvyšné chodí prášiť koberce. Avšak poriadne vyčistenie je základom starostlivosti o koberec. Čistenie môžeme rozdeliť na suché a mokré.

 

Suché čistenie- suché čistenie využíva špeciálne prášky, ktoré rozsypete po koberci a následne vysajete.  Prášok na seba naviaže organické aj anorganické látky v koberci. Roztoče aj ich výkaly, škvrny, plesne a podobne. Je však len akousi prvou pomocou a nevyčistí koberec úplne dôkladne a hĺbkovo.

 

Mokré čistenie - tepovanie je najúčinnejšia forma vyčistenie kobercov v byte. Pritom skúsenej tepovacej firme trvá len krátky čas, kým koberce vytepuje a sušenie netrvá viac ako pár hodín. Preto stačí vyjsť s blízkymi na výlet a koberce zveriť do rúk profesionála. Vaše koberce budú zbavené na 99 % roztočov, prachu aj škodlivín. Navyše budú priam žiariť čistotou.

 

Sedačkám venujte patričnú pozornosť

Tie textilné je vhodné čistiť rovnako ako koberce tepovaním. Ale čo tie kožené? V bytoch často zápasia s mnoho väčšími problémami ako v dome. Prečo? dôvodom je suchý vzduch a často menšie obývačky. Kožená sedačka potrebuje okolo seba priestor, aby vzduch okolo nej mohol voľne prúdiť a zároveň musí byť dostatočne ďaleko od zdroja tepla aj slnka. Suchší vzduch a striedanie teploty môže koženú sedačku poškodzovať. Preto by súčasťou upratovania malo byť pretretie suchou handričkou každý týždeň, aby sa v koži neusádzal prach.

 

Ak objavíte zašpinené miesta, handričku navlhčite a prípadne použite prírodné mydlo alebo komerčný prípravok na čistenie kože. Avšak snažte sa kožu čo najmenej vlhčiť, voda jej naozaj neprospieva. Mnoho ľudí pritom utiera koženú sedačku pri upratovaní práve vlhkou handričkou. To spôsobí viac škody ako osohu. Pokiaľ je to možné, voľte len suché formy čistenia.

 

Zároveň raz ročne koženej sedačke venujte pozornosť ošetrením špeciálnymi prípravkami na kožu. Ak si nie ste istí výberom, profesionálna firma vám zabezpečí čistenie, ošetrenie aj impregnáciu. A to práve prípravkom vhodným pre vašu koženú sedačku. Vďaka tomu vám vydrží dlho krásna a farebná aj v paneláku.