Upratovanie domácnosti – ako často ho treba absolvovať?

 

Upratovanie domu či bytu patrí medzi činnosti, ktoré má rád málokto. Po jeho dokončení sme však všetci akísi spokojnejší a niet sa čo čudovať. V čistom prostredí sa človeku lepšie funguje. Kiežby sa špina vôbec nevracala. Keď už sme pri tom, ako často je potrebné upratovať domácnosť? Každý týždeň, mesiac, polrok? Alebo stačí jednorazové upratovanie? Aj keď sa univerzálne platná a aplikovateľná odpoveď nedá nájsť, je pár rád, ktorých sa môžete držať.

Záleží od toho, čo upratujete

Je pravdou, že niektoré povrchy je potrebné upratovať či čistiť hoci aj každý deň. Ide predovšetkým o kuchynskú linku a stoly, pri ktorých sa zvyknete stravovať. Pretrieť ich vlhkou čistou handrou však nie je vôbec problémom a bez omrviniek či škvŕn aj to jedlo chutí viac. 

Ďalej napríklad takú kúpeľňu a záchod by ste mali umyť a upratať aspoň raz za jeden-dva týždne, nakoľko sa v nich rýchlejšie šíria baktérie a tvoria plesne. Ak však máte tie správne pomôcky na upratovanie, vrátane chemických čistidiel, poradíte si aj s týmto.

Prejdime však na ťažšie kalibre. Čo napríklad také okná, záclony či koberce? Tu už umývanie a čistenie každý týždeň nie je reálne, no postačí jednorazové upratovanie a má človek rok pokoj? Poďme poporiadku.

Okná odporúčame umývať minimálne dvakrát ročne. Múdrosť starých mám vraví, že najlepšie je tak urobiť pred Veľkou nocou a následne s príchodom jesene, no ešte pred prvými mrazmi. Ak do toho pridáte ešte tretie umývanie niekde medzi tým, zle neurobíte. 

Vyčistiť a umyť záclony či vytepovať koberce je však už o čosi náročnejšie. Aj keď máte tie správne pomôcky na upratovanie, ide o časovo nákladnejšie činnosti. Tieto povrchy by ste však dôkladne mali vyčistiť minimálne raz ročne. Ak to urobíte hoci aj dvakrát, o to lepšie.

Čo však v prípade, ak sa vám do toho nechce?

Niekedy je lepšie nechať to na profesionálov

Obrátiť sa na odborníkov v upratovaní má svoje výhody. Samozrejme, nehovoríme o tom, že si svojpomocne nájdete „pani na upratovanie“, ale že kontaktujete profesionálnu firmu. Najmä pri spomínanom tepovaní kobercov, čistení záclon, sedačiek či komplexnom upratovaní domu či bytu.

Čo tým teda získate?

V prvom rade je dôležité časové hľadisko, nakoľko hodiny ušetrené na týchto činnostiach môžete investovať do iných, ktoré vám prinášajú pôžitok či osoh. Nehovoriac o tom, že profesionáli upracú byt či dom rýchlejšie, než by sa to podarilo vám. 

Koniec koncov, pozrime sa, čo o upratovacích službách spoločnosti BODYTEP napísala Kristína:  Túto firmu som si objednala na tepovanie gauča, ktorý rokmi fakt dostal zabrať. Termín som mala o pár dní, všetko bolo načas, expresne, DOKONALO urobené, za úžasnú cenu so skvelým prístupom. Túto firmu plánujem využívať odteraz už pravidelne a s čistým svedomím ju odporučím kedykoľvek mojim známym. Tlieskam a prajem veľa zdaru 

Nemenej dôležitá je kvalita odvedenej práce. Predsa len, ak sa obrátite na profesionálov, dostanete vyšší štandard, než ako keby ste si upratali svojpomocne. Zamestnanci takejto firmy totiž dokážu zúročiť dlhoročné know-how a osvedčenú prax. Výsledkom je dokonale uprataná domácnosť, či už ide o rodinný dom alebo byt. Ide o čistotu, ktorú môžete nielen vidieť, ale vďaka ktorej sa budete lepšie aj cítiť. 

Keď sa ešte na chvíľu vrátime k pôvodnej otázke – ako často je potrebné túto činnosť absolvovať – tak zdôraznime, že aj jednorazové upratovanie od profíkov má svoju cenu. Čistota po dôkladnej práci vydrží dokonca v istých prípadoch aj dlhšie, než po pravidelne opakovanom upratovaní od „neprofesionálov“. 

Ako často teda upratovať?

Aby sme to nejako zosumarizovali: tak často, ako to je potrebné. Ak máte domáce zvieratá prípadne je vo vašej domácnosti zvýšený pohyb ľudí (napríklad návštevy, vyšší počet členov domácnosti a podobne), zvážte aj pravidelné upratovanie. V takomto prípade sa už služby profesionálov oplatia omnoho viac, nakoľko časová úspora je omnoho výraznejšia

Zopakujme však aj to, že napríklad dôkladné umytie okien či vytepovanie kobercov postačí aj raz do roka, prípadne dvakrát, ak si to vyžaduje ich stav. Je však potrebné podotknúť, že to platí predovšetkým vtedy, ak je za tým rukopis profesionálnej firmy, keďže to je kvalita, ktorá vydrží.

Môžeme sa opäť oprieť o vyjadrenie spokojnej zákazníčky: Objednala som si štandardné predvianočné upratovanie rodinného domu. S výsledkom som nadmieru spokojná, práce boli vykonané kvalitne a poctivo. Služby tejto firmy som už predtým využila na tepovanie kobercov a umývanie okien. S tým som bola tiež spokojná. Veľmi pekne ďakujem a prajem Vám a Vašim  pracovníkom  veľa zdravia, spokojnosti a pekné vianočné sviatky. Stachová

Keď už sme pri tých vianočných sviatkoch, ako ste na tom s upratovaním vy? Ešte vás len čaká? Alebo sú už okná krásne umyté, záclony vypraté a sedačka má opäť svoju pôvodnú farbu? 

Ak ste si týmto procesom pred sviatkami ešte neprešli, nezúfajte. Ak potrebujete upratovanie v Bratislave alebo blízkom okolí, nie je nič jednoduchšie, než kontaktovať profesionálov z BODYTEP-u a dopriať si čistotu, ktorú si zaslúžite.