Ako často upratovať domácnosť?

Mnoho ľudí ani netuší, ako často by mali upratovať svoje bývanie. Pretože skutočne upratať neznamená len utrieť viditeľný prach a raz, prípadne dvakrát počas týždňa povysávať. Čistá domácnosť sa podpisuje na našej pohode a tak isto aj zdraví. Preto je dôležité vedieť, že upratovať je potrebné komplexne a v častiach domácnosti, kde to často vôbec nepokladáme za potrebné.

 

Utieranie prachu a vysávanie

Ideálne je absolvovať ho raz týždenne, spolu s vysávaním. Dôležitá je aj postupnosť činností. Vhodné je najprv utrieť prach a potom vysávať. Tento postup je skvelý hlavne preto, že prach, ktorý vám spadne z poličiek na zem okamžite vysajete. Nezatlačí sa tak hlbšie do tkanín. Nezabudnite však na vysávači pravidelne meniť filtre tak, ako to odporúča návod. V opačnom prípade sa čiastočky nečistôt opäť vrátia do miestnosti.

 

Generálne utieranie prachu a upratovanie domácnosti

Ide o utieranie prachu, ktoré zahŕňa nielen klasické zotretie viditeľného prachu, ale aj odstránenie prachu z povrchov skríň, spod postelí, spod nábytku a podobne. Takéto generálne upratovanie je vhodné realizovať raz ročne a to naozaj komplexne. Pretože ak neodstraňujete aj prach z ťažko dostupných miest, bude sa odtiaľ pri väčšom nánose neustále šíriť do priestoru vďaka prúdeniu vzduchu.

 

Bez generálneho upratovania sa tak bude neustále zvyšovať koncentrácia prachu vo vašom obydlí. Preto takéto upratovanie vyžaduje každá domácnosť aspoň raz ročne. Nemusíte byť naň však sami, omnoho efektívnejšie je, ak je takéto generálne upratovanie realizované upratovacou službou, ktorá ho zvládne rýchlo, precízne a vy si môžete dopriať oddych s rodinou.

 

Hĺbkové čistenie matracov a sedačiek

Ak je reč o vysávaní, tak treba povedať, že ide o ideálny spôsob čistenia pevných podláh. Vysávač v takomto prípade zoberie všetky nečistoty a podlaha je bez prachu. Komplikovanejšie to už je s kobercami, kde ani ten najlepší vysávač nedokáže už vysať prach dokonale z väčších hĺbok. Nehovoriac o niekoľkocentimetrovom matraci, v ktorom sa prach, nečistoty a aj roztoče dokážu usídliť v hĺbkach, kde sa ich bežné vysávanie ani nedotkne.

 

Preto je v tomto prípade potrebné využiť silu tepovania. Matrace a koberce je vhodné tepovať raz ročne. V takomto intervale sa dokážete zbaviť hĺbkového prachu a veľkej časti roztočov v matracoch. Ak však máte doma alergika, zbavenie prachu a roztočov je vhodné absolvovať dvakrát ročne. Máme skúsenosti, že pri takejto intenzite hĺbkového čistenia kobercov a matracov, sa alergikom skutočne uľaví a voľne dýcha.

 

Umývanie okien

Ideálne je absolvovať ho dvakrát ročne. Po zimnej sezóne a rovnako aj po lete. Sú na to dva dôvody. Po lete okná zbavíme nečistôt, prachu a peľov a po zime je vhodné vyčistiť oknáod nánosov vlhkosti, prípadne plesní, ktoré sa môžu usadiť v rohoch a vznikajú vďaka kondenzácii vody. Dvakrát ročne je interval, ktorý zároveň pomôže nielen zdraviu, ale aj peknému výhľadu.

 

Ako často meniť obliečky

Po vyčistení matracov je veľmi dôležité poznať správnu odpoveď na to, ako často prať a meniť posteľnú bielizeň. Tu mnoho ľudí nepozná správnu odpoveď. Meniť plachty aj oblečenie je najzdravšie raz za týždeň. Vďaka tomu eliminujete vznik drobných plesní, nedáte roztočom šancu priveľmi sa rozmnožiť a budete aj lepšie spávať. Eliminujete tak znečistenie a za zdravšie bývanie takáto výmena rozhodne stojí.