Techniky tepovania sedačiek: Ktorá je najvhodnejšia?

Skôr či neskôr stojí každý pán či pani domácnosti pred dilemami typu: ako vyčistiť sedačku? Ako vytepovať gauč? Urobiť to vlastnými silami, alebo sa spoľahnúť na profesionála? Uznávame, čistenie sedačiek nepatrí práve k najpríjemnejším činnostiam. Potrebný čas by ste vedeli investovať aj iným spôsobom však?

Z času na čas je však táto činnosť nevyhnutná. Prach, roztoče, nečistoty, tekutiny, biologický odpad - všetky tieto častice (a mnohé ďalšie) nájdu vo vašej sedačke svoj druhý domov. Následkom je potom viditeľné znečistenie, chradnutie, zošedivenie, v horších prípadoch až zápach či dokonca poškodenie. 

Tepovanie sedačiek je skrátka alfou a omegou ich údržby. Ako k nemu pristupovať tak, aby ste odstránili nečistoty a zároveň sedačku nepoškodili?

V tomto texte si opíšeme rôzne spôsoby, ako sa chopiť tejto úlohy. Nevynecháme domáce čistenie sedačky, ani profesionálne služby. 

Nezabudnite tiež na to, že ak potrebujete tepovanie sedačky v Bratislave a okolí,  sme tu pre vás. 

 

Hĺbkové tepovanie sedačky vysávačom

Jedným zo spôsobov domáceho čistenia sedačky je použitie špeciálnych vysávačov, určených na hĺbkové tepovanie. Stretnete sa aj s označením vysávač na mokré čistenie/tepovanie, reps. vysávač na tepovanie.

Ide o všestranný prístroj, ktorý si štandardne dokáže poradiť s mokrými aj suchými nečistotami. Odstráni rozliate kvapaliny, zaschnuté škvrny a rôzne ďalšie špiny na čalúnení. 

Takéto vysávače sú schopné dôkladne vyčistiť sedačku tým, že vysajú aj takú špinu, ktorá je hlboko v tkanine. Využívajú pri tom saciu silu a väčšina modelov obsahuje aj mechanizmus na automatické rozprašovanie čistiacich prostriedkov.

Ak stojíte pred výzvou ako vyčistiť sedačku, vysávač na tepovanie je jednou z odpovedí. Jeho používanie, najmä v neskúsených rukách, so sebou však nesie rôzne riziká, preto nechajte tepovanie radšej na odborníkov.

Určite nechcete riskovať riziko poškodenia sedačky vodou. Ak použijete príliš veľa vlhkosti, alebo ak vysávač nemá dostatočnú silu jej dôkladné vysatie, môže to viesť až k poškodeniu čalúnenia.

Navyše, rôzne druhy sedačiek a gaučov si môžu vyžadovať špecifické metódy čistenia. Niektoré extra jemné alebo citlivé materiály nemusia byť kompatibilné s mokrým vysávaním. To domáci používatelia spravidla zistia až vtedy, keď je sedačka poškodená. 

Nesmieme zabudnúť tiež na to, že takéto špeciálne vysávače sú pomerne drahé. Minimálne v porovnaní s tými klasickými. Ak funkciu mokrého vysávania či tepovania sedačiek používate iba zriedkavo, je na mieste otázka, či sa vám takáto investícia oplatí. 

Použitie kefy na tepovanie sedačiek

Toto je metóda, ktorú využívali ešte naše staré mamy. Vedro s vodou a saponátom, do ruky kefa a hurá do tepovania. Ide však o vhodný spôsob?

Kefa na tepovanie sedačiek je priamočiary nástroj. Na jeho používanie vám netreba žiadnu pokročilú technológiu (aj keď existujú elektronické kefy, ktoré však fungujú na rovnakom princípe, akurát na inom pohone), ani náročnú prípravu.

Pri takomto druhu domáceho ručného čistenia sedačky máte s čalúnením priamy kontakt. Viete určovať silu a tlak, ako aj rozsah čistenej plochy. Tu je však často kameň úrazu. Žiaľ, stretávame sa s tým, že naši zákazníci prílišným drhnutím pri domácom tepovaní sedačky poškodili čalúnenie.

Ruka v ruke s tým ide ďalšia nevýhoda. Ani pri drhnutí (ktoré ja samo o sebe mimoriadne rizikové) sa totiž kefou spravidla nedostanete na hĺbku vlákna tkaniny. Ani moderné elektronické kefy s rotačným pohybom a všelijakými vychytávkami si zvyčajne neporadia s ozaj “zažratou” špinou. Áno, ich efektivita je oproti klasickým manuálnym kefám vyššia, ale nie stopercentná. Zistite teda aké sú výhody tepovania oproti ručnému čisteniu.

 

Hĺbkové tepovanie sedačky parou

Pomerne populárnou metódou ako vytepovať gauč je použitie parného čističa. Šikovný prístroj do ruky, s ktorým ide tepovanie od ruky. 

Má mnoho výhod. Vysoká teplota vodnej pary je zárukou, že takéto tepovanie sedačky je účinné aj proti odolnej špine. Navyše preniká naozaj hlboko, až na koreň tkaniny, čiže si poradí aj so starými škvrnami. 

Obrovskou devízou je, že parné čističe nepotrebujú ku svojmu chodu žiadne chemikálie a saponáty. To ocenia najmä ľudia so zvýšenou citlivosťou pokožky či dýchacích ciest. Jedným dychom však je potrebné dodať, že na niektoré druhy mimoriadne odolných škvŕn a špiny jednoducho musíte použiť saponát. 

Ani parný čistič teda nemusí zvládnuť úplne každú nečistotu. Navyše, kombinácia vlhkosti a vysokej teploty môže viesť k poškodeniu čalúnenia. Nie všetky materiály si rozumejú s vodnou parou. 

Zo všetkých metód domáceho čistenia sedačky ide azda o najvhodnejšiu za predpokladu, že viete, čo robíte.

 

Profesionálne tepovanie sedačky

Najrozumnejšou voľbou je však nechať svoju sedačku či gauč v rukách profesionálov a teda využiť profesionálne tepovanie. Tí totiž nepoužívajú iba jednu metódu, ale volia vhodnú kombináciu v závislosti od toho, čo si situácia vyžaduje.

Nie je totiž gauč ako gauč. Každá sedačka si vyžaduje individuálny prístup - ak chcete špinu naozaj odstrániť a nespôsobiť pritom nezvratné poškodenie.

Rôzne typy materiálov, intenzita znečistenia, špecifické okolnosti - to všetko je potrebné brať do úvahy pri profesionálnom tepovaní sedačky. 

Odborník vie povedať, aký spôsob je najvhodnejší. Dôkladne preskúma typ materiálu, mieru znečistenia, opýta sa vás na špecifiká a požiadavky. 

Niekde využije prístroj na hĺbkové tepovanie sedačky, inokedy postačí dôkladné povrchové čistenie. Dôležité totiž nie je iba odstránenie nečistoty, ale aj zachovanie kvality a štruktúry materiálu. Pri profesionálnom čistení máte istotu, že k poškodeniu sedačky z dôvodu nedbanlivosti či nesprávneho prístupu nedôjde. 

Navyše, odborník používa naozaj profi techniku. Ide o prístroje a prípravky, ktoré nie sú bežnému človeku dostupné, resp. by preňho boli zbytočne finančne nákladné. 

My vám ponúkame služby tepovania sedačiek v Bratislave a okolí. Hovorí za nás už 27 rokov praxe. To znamená, že už takmer tri dekády poctivo pilujeme svoje know-how a vieme, čo funguje. Máme skúsenosti s bežným znečistením, ale aj ozaj odolnými škvrnami, ktoré tvrdohlavo odolávajú domácim pokusom o odstránenie. 

Či potrebujete príležitostné alebo pravidelné tepovanie sedačky (napríklad v priestoroch s vysokou frekvenciou znečistenia - podniky, čakárne a podobne), sme tu pre vás.